Україна може виплатити борги без зовнішнього фінансування – Смолій

21 червня 10:22

Робота з міжнародними партнерами важлива для реформування України.

 

Україна може впоратися з виплатами по боргу країни без зовнішнього фінансування, зокрема від Міжнародного валютного фонду, хоча співпраця з міжнародними партнерами важливо для реформування, розвитку та репутації у світі. Таку думку висловив голова Національного банку України Яків Смолій. Про це пише liga.net з посиланням на прес-службу Нацбанку.

За його словами, обсяг міжнародних резервів є достатнім, щоб пройти через період пікових платежів за державним боргом до кінця 2020 року і без зовнішнього фінансування, але подальші перспективи економічного зростання країни прямо залежати від прогресу в проведенні структурних реформ.

"Подальша співпраця з МВФ є запорукою довіри інвесторів і впливає на вартість боргового капіталу для України", - підкреслив Смолій.

Повідомлялося, що Україна може отримати черговий транш кредиту МВФ у два млрд доларів вже в травні-червні цього року.

На думку автора DT.UA, відсутність фінансової підтримки МВФ ускладнить рефінансування понад $ 20 млрд суверенного і гарантованого державою боргу з термінами погашення у 2018-2020 роках. А виліт з програми Фонду закриє доступ України на зовнішні ринки запозичень, не дозволивши знайти там відсутні кошти.

Детальніше про взаємодію України з МВФ читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Пастка для переможця" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".