Україна ініціює створення робочої групи з аудиту заподіяних збитків і втрат через воєнний конфлікт — голова Рахункової палати

17 березня 16:41

Якщо показати на прикладі одного конфлікту, скільки було заподіяно збитків державі, скільки коштів необхідно для подолання цих наслідків, ставлення світу до держави-агресора буде змінюватися.

 

Рахункова палата виходить із пропозицією до своїх колег з INTOSAI, яка налічує 200 країн-членів, створити спеціальну робочу групу з аудиту оцінювання завданих збитків і втрат через воєнний конфлікт і використання коштів на ліквідацію наслідків воєнного конфлікту. Мета цієї групи - розробка методології для оцінювання завданих збитків і механізмів ефективного контролю використання коштів на подолання цих збитків. Йдеться не лише про Україну, йдеться про розробку універсальної методології, яку могла б використовувати будь-яка держава, що постраждала внаслідок війни, як і Україна.

Про це в інтерв'ю для DT.UA заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан. За його словами, це питання буде розглядатися у вересні на найближчому Конгресі INTOSAI. І, незважаючи на те, що він відбудеться в Москві, а українська делегація буде бойкотувати цей захід, є група підтримки, готова озвучити нашу ініціативу.

"У нас уже відбулася зустріч із міністром закордонних справ і послами низки країн. Ми донесли до них цю ідею та попросили розповісти про нашу ініціативу вищим органам аудиту в їхніх державах. Крім того, окремо проводимо зустрічі із дружніми до нас відомствами у Польщі, Литві, Чехії, які також можуть нам допомогти із цією ініціативою. Той факт, що ми не прив'язуємося виключно до України, а хочемо створити універсальну методологію для всіх, має нам допомогти. Є чимало країн, які також зацікавлені у створенні такої робочої групи в INTOSAI, - Кіпр, Азербайджан, Афганістан, Грузія, Ірак, Кувейт, Македонія, Молдова, Сирія, Хорватія, Ізраїль і, на жаль, багато інших", - зазначив голова Рахункової палати.

На його думку, якщо показати на прикладі одного конфлікту, скільки було заподіяно збитків державі, скільки коштів необхідно для подолання цих наслідків, ставлення світу до держави-агресора буде змінюватися.

"Ба більше, у міжнародних інстанціях, у судах ми зможемо використовувати ці дані, обраховані із застосуванням методики, що затверджена міжнародною організацією, найкращими фахівцями. Нам буде легше обстоювати свої позиції, наші дані будуть беззаперечними, обґрунтованими", - сказав співрозмовник. Що стосується гальмування процесу країнами, винними в заподіянні військових збитків, то для протидії їм Україна прагне не тільки створити спеціальну робочу групу, але і очолити її.

Детальніше про діяльність Рахункової палати читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Голова Рахункової палати Валерій Пацкан: "Кожен, хто недбало ставиться до грошей українців, повинен нести за це відповідальність"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".