Україна імпортувала в серпні понад 1 млрд куб. м "європейського" газу

02 вересня 12:46

Значна його частина, судячи з усього, пішла на формування запасів в підземних сховищах для зими.

 

Україна в серпні імпортувала з території країн ЄС 1,031 млрд куб. м газу. Практично весь обсяг газу надходив зі Словаччини.

Як повідомили в компанії-операторі української ГТС ("Укртрансгаз"), станом на ранок 2 вересня реверсний газ надходить в Україну тільки по словацькому маршруту в обсязі 23,7 млн куб. м газу на добу. Раніше на початку серпня Україна подала заявку на збільшення на 33% добового реверсу зі Словаччини.

Разом з тим також повідомлялося, що в серпні Україна відновлює реверс газу з Угорщини після місячної перерви. Правда, була подана тільки одна заявка і на відносно низький обсяг. Імпорт газу з боку Угорщини був припинений Україною з 1 липня. У червні він здійснювався щодобовими обсягами 2,6-2,7 млн куб. м газу.

Раніше також повідомлялося, що Україна підписала з країнами ЄС меморандум про інтеграцію газового ринку. Меморандум зокрема підписали представники Австрії, Болгарії, Хорватії, Греції, Угорщини, Італії, Румунії, Словаччини, Словенії, Албанії, Македонії та Сербії.

Згідно з домовленостями про "великому реверсі", на сьогодні Україна може імпортувати через територію Словаччини до 40 млн куб. м в добу, проте з травня не використовує ці потужності на повну. Якщо в квітні зі Словаччини близько 37-38 млн куб. м в добу, то в травні скоротилися обсяги поставок до 21-25 млн куб. м в добу, в червні – 20-27 млн куб. м в добу, і з початку липня впавши до мінімуму 13-16 млн куб. м. А з 1 грудня Україна розраховує на збільшення реверсу зі Словаччини до 55-57 млн куб. м.