Україна і МВФ погодили нову кредитну програму майже на 4 млрд доларів

19 жовтня 20:39

Угоду про кредитування буде підписано після затвердження держбюджету на 2019 рік.

 

Представники Міжнародного валютного фонду досягли угоди з Україною про нову програму підтримки економічної програми stand-by (SBA) в розмірі 3,9 млрд доларів. Нова програма розрахована на 14 місяців і маэ замінити програму EFF, затверджену в березні 2015 року, термін якої спливаэ в березні наступного року.

"Нова програма stand-by із замовленим доступом до SDR2,8 млрд (еквівалент 3,9 млрд доларів) стане основою для економічної політики влади в 2019 році", - йдеться в повідомленні, опублікованому на офіційному сайті МВФ у п'ятницю, 19 жовтня.

Очікується, що угоду буде затверджено наприкінці року, після того, як Верховна Рада ухвалить закон про державний бюджет на 2019 рік з урахуванням рекомендацій МВФ. Однієб з умов укладення угоди є підвищення тарифів на газ для домогосподарств, що відображають ринкові тенденції із збереженням підтримки малозабезпечених споживачів.

У МВФ відзначили, що нова кредитна програма ґрунтується на прогресі, досягнутому за роки дії EFF, і спрямована на зниження інфляції і реформи щодо зміцнення податкового адміністрування, фінансового й енергетичного секторів.

Вирішальне значення для досягнення цих цілей гратимуть завзятість і ефективність української влади в імплементації необхідних реформ, підкреслили в МВФ.

Нова кредитна програма була розроблена в координації з Європейським Союзом і Світовим банком, котрі реалізують власні програми макрофінансової підтримки України.

У Національному банку України, в свою чергу, вказали на важливість співпраці з МВФ для підтримки макрофінансової стабільності.

Програма розширеного макрофінансового фінансування EFF працює в Україні з 2015 року і передбачає фінансову допомогу Україні протягом чотирьох років у розмірі 17,5 млрд доларів. Україна, у свою чергу, зобов'язалася провести ряд серйозних реформ, зокрема, створити Антикорупційний суд.

Повідомлялося, що переговори місії МВФ з українською владою у вересні фактично провалилися, і представники Фонду покинули Київ, пообіцявши повернутися до питання про виділення чергового траншу Україні після прийняття держбюджету на 2019 рік.

Детальніше про проблеми з черговим траншем МВФ читайте у матеріалі Ольги Коваленко "Передвиборний stand-by" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".