Україна і Грузія домовились про пряме залізнично-паромне сполучення

13 вересня 18:38

Новий маршрут дозволить напряму з'єднати Україну, Грузію, Казахстан і Азербайджан на "Новому Шовковому шляху".

 

Україна і Грузія 13 вересня підписали угоду про організацію прямого міжнародного залізничного сполучення через морські порти обох країн, йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства інфраструктури України.

"Ми сьогодні, підписали дуже важливий документ, який з'єднує Україну, Грузію, Казахстан і Азербайджан на Великому Шовковому шляху. Ця ініціатива отримала нове дихання і, безперечно, вона має великі перспективи. Наші країни доклали багато зусиль для того, щоб спростити логістику, зробити транзит більш дешевим, а найголовніше – збільшити швидкість доставки товарів, щоб це було максимально комфортно для бізнесу. Вже у цьому році ставиться за мету скоротити до 9-10 днів термін доставки транзитних вантажів з Китаю до кордону України є Європою", - наголосив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Також він додав, що на разі вимоги ринку такі, що швидкість доставки вантажів має не менше значення, аніж ціна доставки. Все більше компаній готові нести додаткові витрати, аби товар було доставлено не за два-три місяці, а за 9-15 днів.

Читайте також: Китай відродить "Шовковий шлях" за 40 мільярдів доларів

Росія з 2016 року вирішила скасувати режим ЗВТ щодо України і відмовитися від імпорту українських продуктів. Також РФ повністю заборонила транзит українських товарів у треті країни через свою територію. Через це Україна змушена була шукати нове рішення транзиту в Азію. Вже у січні був запущений перший експериментальний контейнерний вантажний поїзд. Відправною точкою став порт Іллічівська, далі паромом – у Грузію, звідти – в Азербайджан, Казахстан і Китай. Транзитний маршрут Китай-Європа в обхід Росії отримав назву "Новий Шовковий шлях".