Україна готова допомогти Молдові імпортувати газ з ЄС в обхід "Газпрому"

14 червня 17:44

Також запропоновано створити страховий запас газу.

 

"Укртрансгаз" направив відповідну пропозицію Молдові через затримку будівництва інтерконектора Румунія-Молдова, що ставить молдовську сторону у залежність від чергових перемовин з "Газпромом". Про це говориться у релізі компанії.

Зазначається, що використання можливостей української газотранспортної системи дозволить мінімізувати потенційні ризики, пов'язані із можливим перериванням транзиту природного газу з Російської Федерації, та гарантувати безпеку постачання газу молдовським споживачам.

Сьогодні українська ГТС забезпечує гнучке і надійне транспортування великих обсягів газу до Європи за конкурентними цінами. Вже понад три роки Україна забезпечує свої потреби у природному газі без участі "Газпрому". Завдяки можливостям ГТС, Україна імпортує весь необхідний обсяг газу з країн ЄС. Молдовські постачальники за допомогою української ГТС можуть скористатися аналогічним підходом, що дозволить Молдові самостійно імпортувати газ з ЄС у разі необхідності.

Крім того, "Укртрансгаз" запропонував молдовській стороні можливість створити власний страховий запас газу в українських підземних сховищах, щоб забезпечити безперебійне постачання газу молдовським споживачам зимою 2019/2020. Загальна потужність в точках з'єднань між Молдовою та Україною дозволяє транспортувати до 15 мільйонів кубічних метрів газу в день, що повністю покриває потреби споживачів у Молдові.

Офіційна пропозиція була направлена молдовській стороні навесні цього року. Для реалізації такого режиму необхідно підписати угоди між операторами ГТС про взаємодію у всіх точках з'єднання між ГТС України та Молдови у відповідності до європейських правил. Крім того, молдовські трейдери повинні підписати угоди на транспортування та зберігання газу.

Нагадаємо, що раніше "Газпром" начебто пропонував "мирову угоду" Україні щодо транзиту газу, однак потім "Нафтогаз" заявив, що "мирова угода" стосується міжнародних арбітражів, а не транзиту газу.