Україна бореться зі "схемами на гуманітарці", а не легальним секонд-хендом — Мінсоцполітики

30 грудня 11:19

В міністерстві прагнуть припинити потік контрабанди.

 

Міністерство соціальної політики бореться зі "схемами на гуманітарці" і не має стосунку до бізнесу із продажу в Україні вживаних речей, тобто секонд-хенду. Про це повідомив заступник міністра соцполітики Олег Коваль.

"Наше завдання – припинити потік контрабанди, яка завозиться в Україну під виглядом гуманітарної допомоги. Тому що досить часто "гуманітарний вантаж" використовується не для допомоги людям, а для ухиляння від сплати податків", - написав він у Facebook.

За словами заступника міністра, гуманітарну допомогу не потрібно розмитнювати, саме тому цим поняття зловживають в Україні. Цим користуються певні ділки, які завозять вживані речі як "гуманітарку", а потім продають у магазинах та бутіках. Щороку від цих схем державний бюджет втрачає до 2 млрд грн.

Зазначається, що гуманітарна допомога - це предмети, які безкоштовно роздаються цільовим категоріям населення чи установам.

"Ми жодним чином не виступаємо проти легальних магазинів із вживаними речима, тобто "секонд-хендів". Якщо товари в ці магазини завезені та продаються відповідно до норм вітчизняного законодавства, - ми не маємо нічого протии. Мінсоцполітики бореться зі "схемами на гуманітарці", а не легальним секонд-хендом", - заявив Коваль.

Читайте також: До Зеленського звернулися з проханням не закривати секонд-хенди

Міністерство соціальної політики розробляє зміни в нормативно-правові акти України щодо заборони ввезення на територію країни уживаних речей в якості гуманітарної допомоги, повідомив заступник міністра соцполітики Олег Коваль.

За його словами, держава щорічно втрачає від 2 до 3 млрд грн через несплату митних платежів особами, які ввозять в Україну товари під виглядом гуманітарної допомоги.

"Ми розробили зміни в нормативно-правові акти щодо заборони ввезення на митну територію України в якості гуманітарної допомоги одягу та взуття, які були у використанні, крім одягу спеціального призначення, що направляється ЗСУ, СБУ, МВС і ДСНС, а також медичним закладам", - заявив Коваль на прес-конференції в Міністерстві соціальної політики.

За його словами, українським законодавством користуються бізнесмени і під виглядом гуманітарної допомоги ввозять в країну секонд-хенд, щоб потім продати його.