У тернопільському обласному бюджеті на освіту та медицину не вистачає понад 60 млн грн

17 лютого 08:50

Видатки на освіту з бюджету Тернопільської області в поточному році будуть недофінансовані на 40 млн грн, на медицину – на 22 млн грн. Брак коштів на культуру становить 5 млн грн, на фізкультуру і спорт – понад 1 млн грн. А коштів на капітальні вкладення не передбачено взагалі.

 

Вже у липні-серпні 2011 року гостро не вистачатиме грошей на фінансування делегованих державних повноважень. Про це сьогодні на засіданні асоціації органів місцевого самоврядування «Ради Тернопільщини» заявив голова Тернопільської облради Олексій Кайда, передає кореспондент DT.UA.

Схожа ситуація в усіх інших місцевих бюджетах області. Але певні компенсаційні резерви за підтримки уряду і Верховної Ради можна було б знайти, вважає Кайда.

«Земельний кодекс України не визначає механізму передачі в оренду земель саме сільськогосподарського призначення, які знаходяться поза межами населеного пункту, - за результатами аукціону. Ми пропонуємо укласти з орендарями тимчасові договори на термін до 9 місяців, але органи прокуратури забороняють це робити. Бо такі не передбачені законодавством, - заявив голова Підволочиської райради Володимир Городницький. – І тому місцеві бюджети, наприклад такого невеликого району як наш, втрачають декілька мільйонів гривень орендної плати на рік».

Значну частину коштів від оренди таких земельних ділянок, вважають керівники райрад області, можна було б спрямувати на делеговані державою повноваження – освіту, медицину, культуру. Але для цього потрібно невідкладно вносити зміни в земельне законодавство.