У Клюєва пропонують встановити квоту на експорт українських нафти і газу у 2012 році

25 листопада 12:43

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) пропонує ввести режим ліцензування та встановити квоти на експорт природного газу українського походження у 2012 році в обсязі 5 млн 596,9 тис. куб. м.

 

Згідно з розробленим міністерством проектом урядової постанови, квоти на експорт сирої нафти українського походження у наступному році пропонується встановити в обсязі 5 тис. 597,3 тонн.

Як відзначають у МЕРТ, прийняття постанови дозволить забезпечити формування раціональної структури експорту та імпорту окремих видів товарів і виконання відповідних міжнародних угод України.

"Перелік товарів вноситься з метою забезпечення державного контролю (...), встановлення енергетичної безпеки країни, ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів", - йдеться у пояснювальній записці до проекту урядової постанови.

У 2010 і 2011 рр. природний газ і нафта українського походження входили до переліку товарів, що підлягають ліцензуванню, але обсяг квот щодо їхнього експорту не затверджувався.

При цьому якщо в минулому році ліцензії на експорт природного газу і нафти видавалися за погодженням з профільним міністерством, то у 2012 році МЕРТ пропонує їх видавати з урахуванням рішення створеної ним комісії.

Як повідомлялося, Верховна Рада 17 червня 2011 року дозволила експорт українського природного газу. Закон "Про основи функціонування ринку природного газу" було доповнено положенням, що дозволяє НАК "Нафтогаз України" і його дочірнім підприємствам експортувати природний газ, що видобувається у країні, в обсязі, який затверджується профільним міністерством.

На початку вересня 2011 року Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив: якщо "Газпром" буде наполягати на необхідності закупівлі "Нафтогазом" російського газу у надлишкових обсягах, обумовлених у довгострокових газових контрактах 2009 року, то Україна буде експортувати газ власного видобутку. Реекспорт російського газу заборонено чинними угодами.

Прогнозний баланс надходження і розподілу природного газу в Україні на 2010 рік передбачав експорт природного газу з ресурсів ДК "Укргазвидобування" в обсязі 9 млн куб. м. Такий самий обсяг було передбачено у газових балансах 2009-й і 2008 рр.. Баланс-2007 передбачав експорт українського газу в обсязі 6 млн куб. м.

Баланси газу як на 2011-й, так і на 2012 рр.. досі не оприлюднено (затверджено) Кабінетом міністрів.