У «Борисполі» відкрито новий термінал

14 сiчня 11:41

У вівторок, 21 вересня, у міжнародному аеропорту «Бориспіль», що у Київській області, був відкритий новий термінал F. Участь в урочистій церемонії взяв і президент України Віктор Янукович.

 

У вівторок, 21 вересня, у міжнародному аеропорту «Бориспіль», що у Київській області, був відкритий новий термінал F. Участь в урочистій церемонії взяв і президент України Віктор Янукович.

«Я хочу, у першу чергу, привітати будівельників, які показали, що в Україні є професійний рівень, що відповідає світовим стандартам», - голова держави.

Як запевнив Янукович, виступаючи на урочистому заході, будівництво нових терміналів буде продовжено, що зробить «Бориспіль» «одним із найкращих та найбільш сучасних аеропортів світу».

Будівництво терміналу F площею майже 152 тисячі квадратних метрів фінансувалося з державного бюджету. Кошторисна вартість проекту - близько 335,8 мільйона гривень. Раніше міністр транспорту і зв'язку Костянтин Єфименко прогнозував, що з 1 жовтня року на новий термінал буде переведено близько 40% рейсів, що обслуговуються в аеропорту.

Будівництво терміналу F у «Борисполі» здійснювалося в рамках реконструкції чотирьох аеропортів у містах, що приймають гостей Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, - Києві, Донецьку, Харкові та Львові.

У «Борисполі» планується також будівництво терміналу D площею близько 100 тисяч квадратних метрів.

«Бориспіль» вирішив всі судові суперечки на свою користь

Тим часом, голова Мінтрансу Костянтин Єфименко 21 вересня повідомив, що всі судові розгляди між «Борисполем» та авіакомпанією «АероСвіт» щодо права власності на земельні ділянки завершені на користь аеропорту.

«Вирішення земельних питань, а це 70 га, дозволить нам виконати план розвитку аеропорту "Бориспіль" до 2020 року», - сказав він перед церемонією відкриття терміналу F.

Компанія «АероСвіт» планувала у 2006-2007 роках побудувати власний термінал на території «Борисполя». Однак навесні 2005 року за позовами органів прокуратури було порушено п'ять справ, дві з яких стосувалися договорів купівлі-продажу «АероСвітом» земельних ділянок на території Горської селищної ради, відведених під будівництво терміналу, три інші - договорів купівлі-продажу майна аеропорту «Бориспіль» (зелених насаджень і твердого покриття на ділянках, що підпадають під забудову).

Судова палата у господарських справах Верховного суду України 31 березня 2008 відмовила у задоволенні касаційних подань Генерального прокурора і касаційних скарг «АероСвіту» щодо перегляду судових рішень, якими визнано недійсними договори купівлі-продажу земельних ділянок площею більше 32 га на території «Борисполя».

Після цього міністерство транспорту та зв'язку України вело переговори з «АероСвітом» про можливість мирової угоди, а також щодо передачі проекту терміналу Е державі на певних умовах. Проте вони не стали успішними, і суперечки продовжилися в судах.

На початку серпня 2010 три земельні ділянки площею 2 га, 7 га і 18 га, які знаходилися на балансі авіакомпанії «АероСвіт» і компанії «АероСвіт-Термінал», за рішенням суду були передані «Борисполю». На території вказаних ділянок, зокрема, прокладено під'їзну дорогу до терміналу F.

За матеріалами Інтерфакс-Україна