У Зеленського запропонували роздробити на частини і продати "Укрзалізницю" і "Нафтогаз"

21 серпня 03:25

Політсила "Опозиційна платформа - За життя" вважає, що ті, хто прийшли до влади, мають намір "продати Україну з молотка"

 

Намір Зеленського та його команди оголосити найбільш масштабну приватизацію і продати держбанки і найбільші підприємства може насторожити. Однак ці наміри обговорюються і озвучуються на рівні президента.

Великі державні компанії-монополісти, зокрема, АТ "Укрзалізниця" (УЗ) і НАК "Нафтогаз", потрібно розділити на частини і продати, вважає радник президента Володимира Зеленського з макроекономічної політики та виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

"Як можна зрушити "наше судно з густої мілини", на якій воно зараз перебуває? Розвиток конкуренції, демонополізація економіки. Наявних "монстрів" має бути "вбито" і "розчленовано". Я маю на увазі НАК "Нафтогаз", "Укрзалізницю". Ті "монстри", які заважають жити і дихати не дають, наприклад, Державна продовольчо-зернова корпорація, повинні просто піти", - сказав він в ефірі "Радіо НВ" у понеділок.

Устенко вважає, що УЗ потрібно розділити і продати, залишивши в руках держави "стратегічні й не дуже цікаві для бізнесу речі". При цьому "Укрспирт", на його думку, "має бути повністю приватизовано", а в ДПЗКУ "смислового навантаження в принципі не існує".

"Я не сприймаю всі ці розмови – "не смійте говорити про приватизацію, коли ми перебуваємо на нижньому піку економічного циклу". Це правда, але, по-перше, ніхто не сказав, що завтра у світі буде усміхнена ситуація для всіх ринків і для Україна зокрема. Там теж є загрози і серйозні ризики. але що для нас краще? Чекати, коли ситуація на ринку стане кращою і ми тоді продамо й отримаємо більше грошей, але при цьому кілька років будемо продовжувати закривати очі на те, що вимивається наш державний ресурс?" - додав радник Зеленського.

Як повідомлялося, раніше в політсилі "Опозиційна платформа - За життя" заявляли про нібито наміри команди президента України Володимира Зеленського "розпродати Україну" з молотка".

"В інтерв'ю агентству Bloomberg представники Офісу президента заявили про наміри команди Зеленського зняти мораторій на продаж української землі, розпродати державні банки і найбільші підприємства - "Укрзалізницю" та "Укрпошту". Це чітко говорить про те, що замість виконання передвиборних обіцянок про мир і зниження тарифів "слуги народу" планують розпродаж країни "з молотка", - йдеться в заяві ОПЗЖ.

Раніше Зеленський повідомляв про те, що Україні необхідно позбутися від непрофільних активів.

Верховна Рада прийняла законопроект про приватизацію №7066 у другому читанні і в цілому 18 січня 2018 року. Документ передбачає розподіл об'єктів на дві групи - об'єкти великої приватизації та об'єкти малої приватизації.

Детальніше про приватизацію та оренду держмайна читайте в статті Юлії Самаєвої "Максим Нефьодов: "Велика приватизація - це велика проблема" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".