У Зеленського оцінили ймовірність компенсації Коломойському за націоналізацію "Приватбанку"

16 квiтня 00:36

Екс-міністр фінансів Данилюк стверджує, що націоналізація "Приватбанку" була обгрунтована і необхідна.

 

Представник штабу кандидата в президенти Володимира Зеленського, екс-міністр фінансів Олександр Данилюк висловив сумнів щодо обґрунтованості імовірної компенсації олігарху Ігорю Коломойському за націоналізацію "Приватбанку". Екс-голова Мінфіну, которий безпосередньо брав участь у процесі націоналізації, підкреслив, що вважає одержавлення "Приватбанку" правильним і обґрунтованим.

"Це був дуже непростий процес. Згідно з тією інформацією, ґрунтуючиьс на якій уряд приймав рішення про приватизацію, і також було рішення РНБО, я вважаю, що рішення було абсолютно правильним", - заявив Данилюк в ефірі телеканалу ICTV увечері в понеділок, 15 квітня.

Говорячи про виплати Коломойському, представник штабу Зеленського констатував, що відповідне рішення прийматиметься судом.

"Це питання до суду. Але якщо виходить з позиції ..., що рішення було правильним і обґрунтованим, то про жодну компенсацію може бути мова?", - задав Данилюк риторичне питання.

Президент України Петро Порошенко звернув увагу, що Данилюк, будучи міністром фінансів, ознайомився з позицією держави в Лондонському суді, який розглядає позов державного "Приватбанку" до його екс-власників. Тепер же Данилюк працює в штабі Зеленського разом із адвокатом Коломойського Андрієм Богданом.

"Це називається конфлікт інтересів. Ви, пане Данилюк, володіючи секретною інформацією ..., пішли працювати до штабу, де працює пан Богдан", - підкреслив Порошенко.

Данилюк, у свою чергу, заявив, що президент і генпрокурор Юрій Луценко нібито заважали йому відстоювати інтереси держави у справі "Приватбанку".

"Наступного дня я вимагав відставки Луценка, так як ви мене наполегливо попросили поділитися всією інформацією щодо Лондонського суду з людиною, яка до цього зустрічалася з Ігорем Валерійовичем Коломойським в Амстердамі", - заявив екс-глава Мінфіну.

На початку квітня олігарх Ігор Коломойський заявив, що не збирається наполягати на поверненні йому націоналізованого "Приватбанку", але домагатиметься відшкодування 2 млрд доларів.

Тим часом Шостий апеляційний адміністративний суд відклав розгляд апеляційної скарги Нацбанку України (НБУ) на рішення Окружного адміністративного суду Києва про скасування розпорядження НБУ про проведення перевірки Приватбанку в жовтні 2016 року, результати якої стали основою націоналізації фінустанови. Судове засідання відбудеться 22 квітня - на наступний день після другого туру виборів президента України.

Кіпрська компанія Triantal Investments Ltd, яка була одним з найбільших акціонерів Приватбанку, оскаржила у суді дії Нацбанку та Міністерства фінансів України. Зокрема, компанія в березні 2017 року звернулася в суд з вимогою визнати неправомірними та скасувати датоване жовтнем 2016 року розпорядження НБУ, яким регулятор ініціював проведення позапланової інспекційної перевірки. Окружний суд Києва 2 березня 2018 року задовольнив цей позов.

Нацбанк подав апеляцію, однак на початку червня апеляційний адмінсуд призупинив її розгляд за клопотанням Triantal Investments, давши до півроку часу на підготовку до судового засідання.

Провадження по справі було поновлено ухвалою Шостого апеляційного адмінсуду від 18 лютого 2019 року, а перше засідання призначено на 12 березня.

21 грудня 2016 року "Приватбанк" перейшов у державну власність. Держава отримала 100% в його капіталі, фінустанову було докапитализировано на суму 116,8 млрд грн. В кінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ та висновку незалежного аудитора - компанії EY.

Про шанси скасування націоналізації "Приватбанку" в разі перемоги на президентських виборах Володимира Зеленського та судову тяганину щодо прав на банк читайте в матеріалі Юлії Самаєвої "Нерозмінний п'ятак" в "Дзеркало тижня. Україна".