У Зеленського готують проект рішення про зниження цін на е/е для водоканалів

07 серпня 10:24

Вартість електроенергії для водоканалів може знизитися на 10%.

 

Команда президента разом з Кабінетом міністрів та Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) розробляє проект рішення, яке дозволить знизити на 10% ціну електроенергії для водоканалів. Про це повідомив представник президента в уряді Андрій Герус.

"Це (введення ринку електроенергії - ред..) відбулося зростання ціни електроенергії (для водоканалів - ред.) на 25%. Просто перевести його на кінцевого споживача не правильно. Ми розробляємо механізм. Йде спілкування з регулятором, Міністерством енергетики, щоб знизити (вартість електроенергії – ред..) на 10% з рівня, який є на початок місяця", - заявив він.

Асоціація Укрводоканалекологія стверджує, що в результаті запуску ринку електроенергії, водоканали за місяць зазнали близько 200 млн грн збитку. У зв'язку з цим, там припустили, що з 20 серпня водоканали можуть перейти на погодинну подачу води через брак грошей на оплату електрики.

Раніше в "Укренерго" заявили, що ціна на електроенергію могла б бути на 15-20% нижче.

При цьому помилка Кабміну в тому, що уряд поклав публічні спецзобов'язання (PSO, Public Service Obligation) з постачання е/е для потреб населення з 1 липня 2019 року до 31 грудня 2020 року на державні енергогенеруючі компанії НАЕК "Енергоатом", АТ "Укргідроенерго" та оператора системи передачі "Укренерго".