У Єврокомісії рекомендували використовувати євро в нафтовому секторі

05 грудня 16:58

В ЄК запропонували розширити роль євро.

 

Європейська Комісія запропонувала низку заходів для зміцнення ролі євро як в європейській фінансовій системі, так і на міжнародній арені. Було рекомендовано країнам ЄС більш широко використовувати єдину валюту в нафтовому секторі та інших стратегічних галузях економіки. Про це йдеться в заяві ЄК.

"Незважаючи на те, що європейські компанії є як великими покупцями, так і великими виробниками, вони як і раніше ведуть розрахунки в доларах США на ключових стратегічних ринках, часто навіть у торгівлі один з одним", - йдеться в документі.

"У зв'язку з цим бізнес схильний до валютних і політичних ризиків, включаючи можливість ухвалення односторонніх рішень, які безпосередньо позначаються на транзакціях в доларах ", - відзначають в ЄК.

Регулятор пропонує країнам ЄС більш широко використовувати євро у міжнародних енергетичних угодах, вважаючи, що "європейський бізнес виграє від збільшення автономії і зможе фінансувати себе при зниженні ризиків, пов'язаних з прийняттям законодавчих заходів в третіх країнах".

"Це підтримає рух ЄС до мети забезпечення в регіоні безпеки, стійкості та доступності поставок енергоносіїв", - наголошується в заяві ЄК.

Регулятор проведе серію консультацій з представниками галузі щодо можливостей більш широкого використання євро в розрахунках за нафту, нафтопродукти і газ.

Серед інших галузей, де рекомендовано збільшити використання євро в угодах, - гірничодобувний, сільськогосподарський і виробничий сектора.

Повідомлялося, що президент Порошенко заявив, що Єврокомісія виділила Україні перший транш Четвертої програми макрофінансування. Розмір траншу складає 500 мільйонів євро.