У торгівлі з Україною частка ЄС становить 42%

02 листопада 21:37

Експорт ЄС в Україну виріс на 22%, а імпорт з України - на 27%.

 

Євросоюз з 2016 року збільшив інвестиції і торгівлю з Україною в рамках зони вільної торгівлі. Про це йдеться у звіті Європейської Комісії. Основними досягненнями в торгівлі з Україною в ЄС називають зняття заборони на експорт деревини, а також впровадження системи електронних закупівель, яка повинна посилити ефективність та зменшити корупцію.

У 2017 році частка ЄС у загальній торгівлі була 42%. Двостороння торгівля істотно збільшилася. Експорт ЄС в Україну виріс на 22%, а імпорт з України - на 27%. Після економічної кризи 2014-2015 років це значною мірою сприяло стабілізації ситуації в країні. Рівень торгових преференцій для України щодо імпорту в ЄС становив 87% у 2017 році. При цьому наголошується, що імпорт с/г продукції з України виріс в три рази.

У 2015-2016 роках експорт послуг з ЄС до України збільшився на 9%, тоді як імпорт скоротився на 2%. У 2016 році прямі іноземні інвестиції ЄС в Україну залишалися на низькому рівні.

Глибока і всеосяжна зона вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом почала діяти з 1 січня 2016 року і вступила в силу 1 вересня 2017. Вона є одним з основних каталізаторів відкриття ринків і створення умов, сприятливих для торгівлі та інвестицій.

Крім України, зона вільної торгівлі з ЄС діє також з Молдовою і Грузією. Вона передбачає поступове наближення законодавства цих країн до норм ЄС.

Раніше повідомлялося, що за даними НБУ, зростання економіки України сповільнилося до 3,1%. На ВВП відобразилося погіршення динаміки в сільгоспсекторі і промисловості.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) у своєму жовтневому огляді світової економіки (World Economic Outlook, WEO) знизив оцінку зростання ВВП України в 2019 році до 2,7% з 3,3%.

Детальніше про зростання економіки і бюджет на 2019 рік читайте у матеріалі Ярослава Жаліло та Антоніни Дешко "Кравець крає, як матерії стає" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".