У серпні ряд банків знову порушили умови фінмоніторингу

02 вересня 11:07

Регулятор оштрафував банк Альянс, три банки отримали письмове попередження.

 

Національний банк України в минулому місяці застосував до банку Альянс, Сбербанку, Укргазбанку і Комерційного індустріального банку (КІБ) заходи впливу за порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Відзначається, що найбільший штраф отримав банк Альянс. Регулятор оштрафував банк на 2,6 млн грн за ризикову діяльність. Банк Альянс обслуговував фізичних осіб (зокрема близької людини національного публічного діяча, посадових осіб банку), проводили фіноперації з облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП). На біржі ОВДП продавали юрособи, які отримували інвестиційний збиток, а названі фізособи при подальшому продажу ОВДП отримували інвестиційний прибуток. Крім того, банк сам виступав брокером цих операцій.

У Нацбанку зазначають, що характер і наслідки цих угод дають підстави вважати, що їхньою метою може бути легалізація кримінальних доходів, конвертація (переклад) безготівкових коштів у готівку (зокрема пов'язаних зі зняттям готівки, купівлею-продажем цінних паперів). "Також ці операції не мають документального підтвердження очевидної економічної доцільності (сенсу)", - йдеться в повідомленні.

Крім того, банк фігурує у кримінальній справі за фактом вчинення злочинів із використанням цінних паперів.

Другим порушником умов фінмоніторингу був Сбербанк. Він отримав письмове попередження за те, що не перевірялися повноваження представника клієнта.

Серед порушників виявився і Укргазбанк. Його оштрафували на 300 000 грн за належний аналіз фінансових операцій з урахуванням ризик-орієнтованого підходу. Крім того, банк отримав письмове попередження за інші порушення. Зокрема, за оновлення внутрішніх документів з питань фінмоніторингу; за неналежну перевірку клієнтів; за належну переоцінку ризиків клієнтів; за нездійснення первинного фінмоніторингу фінансових операцій, учасниками або вигодоодержувачами яких є публічні особи або пов'язані з ними особи; за недотримання терміну повідомлення спеціально уповноваженого органу про осіб, яким банк відмовив у встановленні ділових відносин.

Четвертим порушником був КІБ. Його оштрафували на 200 000 грн за неналежний аналіз фіноперацій з урахуванням ризик-орієнтованого підходу.

Повідомлялося, що Нацбанк у липні застосував до трьом банкам, а саме Південний, Місто Банк Кредит Дніпро, заходи впливу за порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу.