У розслідуванні прокуратури Швейцарії щодо "вишок Бойка" фігурують сини екс-депутата Кацуби

13 сiчня 17:59

Швейцарія надала правову допомогу Україні у справі "вишок Бойка" і розпочала власне кримінальне розслідування.

 

Прокуратура Швейцарії в рамках справи "вишок Бойка" зацікавилася не тільки сім'єю екс-депутата Євгена Бакуліна, але і синами колишнього депутата Володимира Кацуби. Про це у своєму Telegram-каналі написав Сергій Лещенко з посиланням на провідну швейцарську газету Tages Anzeiger.

Він роз'яснив, що в листопаді 2019 року суд Швейцарії виніс процедурне рішення з приводу можливих корупційних дій, пов'язаних з НАК "Нафтогаз України".

"Це рішення було засноване на запиті Генпрокуратури України про правову допомогу в розслідуванні справи №42018000000000585. У запиті фігурували: три офшорних компаній зі швейцарськими рахунками і двоє індивідуумів - син і дочка екс-депутата Євгена Бакуліна, на швейцарських рахунках яких було заморожено 13,7 мільйонів доларів і 12,7 мільйонів євро", - написав він.

За його словами, швейцарський прокурор не тільки надав правову допомогу Україні по справі "вишок Бойка", але і відкрив власне кримінальне розслідування у справі щодо крадіжки в "Нафтогазі". Згідно з матеріалами, в ньому також фігурує колишній топ-менеджер "Нафтогазу" і його мати. Хоча прізвища у швейцарському реєстрі судових рішень не розголошуються, виходячи з контексту, імовірно, мова йде про синів Володимира Кацуби - також колишнього депутата Верховної Ради 8 скликання. У справі фігурує 60 мільйонів франків та два швейцарських банку - Bank Rothschild і EFG, а також зберігалося золото в банку. Син і дочка Бакуліна (громадяни Росії) намагалися заблокувати передачу інформації зі Швейцарії в Україну, однак швейцарський суд постановив відмовити їм.

Читайте також: 12 друзів "вишки Бойка"

Як писало DT.UA, так звані "вишки Бойка" передані в Агентство по управлінню активами. Генпрокурора обіцяє незабаром ці вишки продати.

Нагадаємо, державна компанія "Чорноморнафтогаз" придбала СПБУ через фірми-"прокладки" за завищеною ціною в $ 440 млн за установку. Саме Бойко був підписаний фінансовий план, який збільшив витрати "Чорноморнафтогазу" на 1,7 млрд гривень.

Детальніше про розслідування махінацій з вишками читайте у статті Олексія Шалайского "12 друзів "вишки Бойка"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".