У розробці законопроекту про "зелені аукціони" брало участь Європейське енергетичне співтовариство

05 грудня 16:46

 

Депутат Верховної Ради України, член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Юрій Чижмарь заявив, що в розробці законопроекту №8449, що впроваджує в українській енергетиці практику "зелених аукціонів", брало участь Європейське енергетичне співтовариство, повідомляють "Українські новини".

"Ми законопроект розробляли з Європейським енергетичним співтовариством. І мали досить жваву дискусію з цього приводу. Тому європейська практика врахована. Крім того, голова комітету та велика кількість депутатів їздили по світу, дивилися, вивчали цю практику", - поінформував народний депутат.

"Зелені аукціони" зроблять ринок електроенергії більш конкурентним і відкритим для іноземних інвесторів.

"Він (законопроект) зробить відкритим ринок, дасть можливість його розвинути. Тому що у нас сьогодні не дуже то і розвивається і що найголовніше, він стане конкурентний з можливістю залучення саме іноземних інвесторів", - підкреслив депутат.

Як відомо, Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на засіданні 4 грудня проголосував за внесення на розгляд парламенту законопроекту №8449. Даним законопроектом передбачено запровадження "зелених" аукціонів з 1 січня 2020 року (після запуску нового ринку електроенергії), а пілотні аукціони відбудуться вже в 2019 році. Комітет також ухвалив рішення про зниження зелених тарифів з 2020 року для сонячних електростанцій на 25%, для вітрових станцій на 10%, щоб зменшити витрати споживачів на покупку електроенергії.

Як зазначили народні депутати, запровадження аукціонів дозволить знизити ціни на "зелену" електроенергію завдяки запуску механізму конкуренції.

Раніше повідомлялося, що введення "зелених аукціонах" підтримує Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР).

На думку заступника директора ЄБРР в Україні Марини Петров, законопроект №8449 наближає Україну до європейської моделі формування тарифів.