У Раду внесли законопроект про зниження акцизного податку на "євробляхи"

31 жовтня 01:25

Законопроєкт здасться вельми цікавим власникам автомобілів, які ввозяться з-за кордону

 

Власники "євроблях" можуть отримати несподіване послаблення: депутат ВР від партії "Слуга народу" Олексій Ковальов запропонував спростити умови ввезення транспортних засобів на митну територію України, знизивши ставки акцизного податку.

Про це йдеться в запропонованому їм тексті законопроєкту, зареєстрованого на офіційному сайті Верховної Ради, повідомляє Європейська правда.

Законопроєктом пропонується тимчасово, протягом 180 календарних днів із дня вступу в силу, не враховувати віковий коефіцієнт у формулі, за якою визначаються ставки акцизного податку для транспортних засобів, легкових автомобілів та інших моторних транспортних засобів.

Крім того, пропонується призупинити дію норми, яка передбачає застосування коефіцієнтів до ставок акцизного податку:

  • для транспортних засобів, які використовувалися від 5 до 8 років, - коефіцієнта 40,
  • для автомобілів, які використовувалися понад 8 років, - коефіцієнта 50.

Наголошується, що згадані норми будуть поширюватися лише на транспортні засоби, що ввозяться на митну територію України до набрання чинності цього законопроєкту як закону.

Також законопроєктом пропонується виключити транспортні засоби з переліку підакцизних товарів з 2021 року.

"З 1 січня 2021 року, в рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом... виключення з переліку підакцизних товарів "автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, транспортних засобів для перевезення вантажів", - йдеться в пояснювальній записці.

За словами автора, прийняття зазначеного проєкту закону буде сприяти "створенню правових передумов" для розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації, раніше ввезених на митну територію України, а також "комплексного врегулювання питання доступності для українців... вживаного транспорту з метою врахування інтересів усіх верств населення".

Раніше повідомлялося, що до кінця року до Верховної Ради внесуть законопроєкт про розмитнення автомобілів на іноземних номерах. Про це йшлося під час наради в Мінінфраструктури, інформує прес-служба відомства.

Міністр інфраструктури Владислав Криклій зазначив, що Міністерство інфраструктури виступає за максимальне спрощення всіх процесів.

У свою чергу, заступник Міністра інфраструктури Юрій Лавренюк запропонував розділити всі автомобілі з іноземною реєстрацією на дві категорії, до яких застосовуватимуться різні ставки розмитнення.

Голова Державної митної служби Максим Нефьодов повідомив, що Державна митна служба вже працює над тим, щоб до кінця року запустити відповідний калькулятор розрахунку платежів.