У "Приватбанку" розповіли як і скільки заробляють на "токсичних" кредитах

06 листопада 15:30

"Токсичний" портфель банку досяг 206 млрд грн.

 

Державний "Приватбанк" отримує близько 16 млн грн у місяць від "токсичного" портфеля кредитів, виданих зв'язаним з колишніми власниками і топ-менеджментом банку особам, тоді як повинен був би отримувати понад 2 млрд грн. Про це повідомила заступник голови правління банку Галина Пахачук.

У цілому "токсичний" портфель становить 206 млрд грн.

"Шість кредитів обслуговуються, за яким застави – танкери на Кіпрі", – розповіла Пахачук.

За її словами, нічого не платять банку 26 компаній, яким передані у фінансовий лізинг 248 АЗС і нафтобази. При цьому справедлива вартість цих активів зараз оцінюється в 324 млн грн при балансовій 6,3 млрд грн.

Як зазначила заступник голови правління, банк змушений витрачати 1,5-2 роки на формування юридичної пакету документів на ці активи.

Пахачук розповіла, що з вересня 2017 року банк розпочав продаж більше 1 тис. дрібних об'єктів (у тому числі понад 600 квартир), що щомісяця приносить йому 6-10 млн грн. Вона уточнила, що вже продано 92 квартири на 37,7 млн грн.

У той же час вона повідомила, що "Приватбанку" вдалося добитися укладення договору оренди на 2018 рік підйомників гірськолижного курорту "Буковель" (складають близько 2/3 всіх підйомників, тоді як ще близько третини – в заставі у Нацбанку) і готелю "Radisson Blu Resort Буковель". За її словами, платежі по них з урахуванням заборгованості в цьому році склали 64 млн грн і 50 млн грн.

За словами Пахачук, в даний час ведуться переговори про продовження договору оренди на 2019 рік, однак банк має намір збільшити її вартість на 30-40%. За її словами, справедлива вартість цих активів в даний час оцінюється відповідно в 1,996 грн і 885 млн грн.

Пахачук також повідомила, що в даний час банк веде 573 процеси з колишніми власниками і топ-менеджментом, над якими працюють 58 юристів банку, у тому числі 28 - у Дніпрі, 30 – в Києві, а також шість найнятих юридичних компаній за кордоном.

Читайте також: Міноборони продовжує закуповувати продукти для армії у компанії Юри Єнакіївського – ЗМІ

Повідомлялося, що "Приватбанк" оголосив про реструктуризацію кредитів яка повинна початися в кінці листопада і триватиме орієнтовно 6-8 місяців. Як писало DT.UA мова йде про реструктуризацію 294 тисяч кредитних угод, які стосуються позик від 5 до 300 тисяч грy. Загальний обсяг - 48,5 млрд грн, з яких балансова заборгованість - 12,3 млрд грн, а небалансова (пеня, штрафи і комісії) - 36,2 млрд грн.

На 1 липня 2018 року "Приватбанк" за розміром чистих активів займав 1-е місце (265,936 млрд грн) серед 83 діючих у країні банків.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило "Приватбанку" довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) в іноземній і національній валютах на рівні "B-" з прогнозом рейтингу "стабільний".

Як зазначає адвокат ЮФ "Ілляшев та Партнери" Олександр Виговський, значна частка проблемних кредитів у портфелях банків, на думку НБУ, є одним з ключових внутрішніх ризиків банківського сектору протягом останніх років.