У "Приватбанку" прокоментували судовий розгляд у США проти Коломойського та Боголюбова

23 травня 14:40

Підставою для позову є ряд схем, які мають ознаки шахрайства – банк.

 

Приватбанк ініціював судовий розгляд в Канцлерском суді штату Делавер (Сполучені Штати Америки) проти своїх колишніх власників – Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, а також інших фізичних і юридичних осіб. Про це йдеться в повідомленні на сайті банку.

Наголошується, що звертаючись з позовом в американський суд, Приватбанк вимагає відшкодування збитків, які, як вважає банк, він зазнав у результаті різних протиправних дій, скоєних колишніми власниками, їх наближеними особами Мордехаєм Корфом, Хаїмом Шошетом і Уріелом Лейбером, а також різними компаніями, зареєстрованими в США, в діяльності яких зазначені фізичні особи брали участь.

"Підставою позову до американського суду є низка схем, які мають ознаки шахрайства та які, як вважає Приватбанк, було організовано паном Коломойським і паном Боголюбовим спільно з іншими відповідачами з метою заволодіння активами у США вартістю у сотні мільйонів доларів США шляхом привласнення і легалізації надходжень від корпоративних кредитів, виданих Приватбанком у період, коли він був підконтрольним його колишнім власникам", - йдеться в повідомленні.

У повідомленні говориться, що слідом за позовом до Коломойського і Боголюбова, з яким Приватбанк звернувся до англійського суду щодо інших кредитів з ознаками шахрайства, це виробництво в США є останнім за часом з ряду міжнародних правових заходів, які Приватбанк вживає з метою притягнення своїх колишніх власників та пов'язаних з ними осіб до відповідальності за збитки, завдані банку.

Нагадаємо, що Нацбанк і "ПриватБанк" виграли у компаній, пов'язаних з українським олігархом Ігорем Коломойським суди, через які фірми хотіли зняти з себе зобов'язання за кредитами рефінансування.

Кабмін оскаржив рішення Окружного адміністративного суду про визнання незаконною та скасування націоналізації Приватбанку. Скарга була подана до суду 16 травня.

18 квітня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до НБУ і КМУ про неправомірність націоналізації "Приватбанку". Рейтингове агентство Moody's заявило, що скасування рішення завдасть удару по кредитному рейтингу України.

Сам Ігор Коломойський в інтерв'ю агентству Reuters заявив про готовність піти на переговори з урядом, але не уточнив, яку саме мету переслідує - отримати компенсацію або відновити контроль над банком.

"Приватбанк" перейшов у державну власність у грудні 2016 року. Держава отримала 100% в його капіталі, фінустанову було докапіталізовано на суму 116,8 млрд грн. Наприкінці червня 2017 року - ще на 38,5 млрд гривень.

Детальніше про стан Приватбанку читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Фінансовий директор Приватбанку Ганна Самаріна: "З огляду на можливі наслідки шторму бурі краще не здіймати" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".