У Польщі стали рідше запрошувати на роботу українців

28 вересня 14:24

Кількість заявок на працевлаштування українців у Польщі скоротилося на більш, ніж 200 тисяч.

 

В Польщі на 25% зменшилася кількість запрошень на роботу українців. Про це повідомляє Радіо Польща з посиланням на звіт Міністерства сім'ї, праці і соціальної політики Польщі, пише liga.net.

Як розповів голова комітету з питань міграції та працевлаштування Польсько-української господарської палати Павло Кулаги, для цього є три причини.

"По-перше, це зміни трудового законодавства, згідно з якими, з 1 січня 2018 заявки на працевлаштування іноземців стали платними. В рамках цих змін також були вжиті заходи по припиненню торгівлі фіктивними заявками", - пояснив він.

"По-друге, у першій половині 2017 року ще не діяв безвізовий режим з Україною. Незважаючи на те, що заявка роботодавця все ще необхідна для легального працевлаштування в Польщі на підставі біометричного паспорта, можливість вільного перебування в Шенгенській зоні також сприяє незаконному працевлаштуванню без необхідних документів, в основному в інших країнах ЄС", - додав він.

По-третє, Польща втратила свою популярність як місце сезонних робіт. За його словами, українці в першій половині 2018 року частіше вибирали Чехію, Угорщину, балтійські та скандинавські країни, а також Ізраїль замість Польської Республіки для трудового влаштування.

Згідно з рапортом Міністерства сім'ї, праці і соціальної політики Польщі, у першій половині 2018 року було зареєстровано 692,4 тис. заявок на працевлаштування громадян України, що на 212,3 менше, ніж за аналогічний період 2017 року.

Нагадаємо, що Польща збільшила кількість відмов у в'їзді для українців у два рази або на 43% порівняно з першим півріччям 2017 року. Якщо в першому півріччі 2017 року польські прикордонники не пустили 14 197 тис. українців, то з початку 2018 року - 24 тис. 902 українця. Хоча раніше президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Польща вітає громадян України "з розпростертими обіймами". За його словами, сьогодні багато громадян України приїжджає в Польщу, та що поляки цьому раді.