У НБУ оцінили вплив заробітчан на зарплати в Україні

25 жовтня 21:37

Трудова міграція останні два роки була одним з чинників зростання зарплат в Україні.

 

Трудова міграція в майбутньому році не впливатиме на зростання заробітних плат в Україні. Про це йдеться в звіті НБУ, оприлюдненому в четвер, 25 жовтня.

За даними НБУ, у липні зростання зарплат в Україні підтримувалося підвищенням мінімальної зарплати, а також інтенсивною трудовою міграцією. Ця тенденція, яка триває два останніх роки, у 2019 році піде на спад.

"Продовження відтоку робочої сили з України високими темпами створює підвищення диспропорцій між попитом і пропозицією на ринку праці, що супроводжується зростанням заробітних плат і відповідно - інфляції разом зі зниженням потенціалу економіки", - вважають в НБУ.

Трудова міграція, зазначають в НБУ, обумовлює тиск на заробітні плати в сторону підвищення не тільки через зменшення пропозиції робочої сили на ринку праці, але і через процеси наближення (конвергенції) заробітних плат в Україні до заробітних плат сусідніх країн.

Як повідомляло DT.UA, в короткостроковій перспективі Україна не зможе вирішити завдання повернення українських емігрантів. Про це пише Андрій Гайдуцький, доктор економічних наук. На його думку, політика повернення емігрантів - це "гра у довгу", оскільки міграція має свої цикли. Докладніше читайте у статті "Боротьба за мігрантів. Україні приготуватися" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".