У "Нафтогазі" назвали "Північний потік-2" російським "троянським конем" для Європи

08 квiтня 15:29

Газопровід тільки збільшить залежність Євросоюзу від російського газу, при цьому перенаправить газові потоки з центральносхідних країн ЄС в близьку до Росії Німеччину.

 

Проект газопроводу "Північний потік-2" представляє собою російського "троянського коня" для Європи, вважає глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Як і троянський кінь, "Північний потік-2" має подарункову обгортку, але він створений для того, щоб послабити ЄС", - заявив Коболєв на конференції "Nord Stream 2 - Енергетичний союз на роздоріжжі" в Брюсселі в п'ятницю, 8 квітня.

Як підкреслив Коболєв, новий газопровід никои чином не сприятиме диверсифікації поставок газу в ЄС, оскільки не пов'язаний з новими джерелами газу, а передбачає лише збільшення поставок російського газу. У разі реалізації проекту будуть лише перенаправлені газові потоки в Німеччину замість країн Центральної та Східної Європи.

"Така зміна ландшафту газового ринку створить нові можливості для "Газпрому" зловживати своїм домінуючим становищем на ринку і завдасть шкоди енергетичній безпеці ЄС", - підкреслюють в "Нафтогазі".

Як відомо, близько десяти країн-членів ЄС різко виступають проти будівництва "Північного потоку-2". Також в Єврокомісії вважає проект невигідним.

Офіційною позицією ЄС залишається пріоритет зниження енергетичної залежності від РФ.