У "Нафтогазі" назвали недоцільною відмову від претензій до "Газпрому" заради знижки на газ

19 листопада 01:35

Запропонована російським монополістом знижка може "окупитися" за 28 років.

 

Запропонована російським "Газпромом" відмова "Нафтогазу" від 3 млрд доларів, виграних у Стокгольмському арбітражі, в обмін на знижку на газ невигідний української компанії і недоцільний, констатував виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Якщо порахувати, то ця "знижка" , про яку говорить Путін, навіть якщо просто економічно рахувати, окупиться за 28 років. Якщо порівнювати лише з 3 млрд доларів, які "Газпром" нам вже винен. Не кажучи вже про нові позови", - пояснив Вітренко в ефірі телеканалу ICTV у понеділок ввечері, 18 листопада.

Він додав, що "немає ніякого сенсу чекати 28 років те, що ми отримаємо вже наступного року".

У лютому 2018 році Стокгольмський арбітраж задовольнив позов "Нафтогазу", зобов'язавши "Газпром" виплатити українській компанії 2,56 млрд доларів з відсотками. "Нафтогаз" намагається стягнути борг з "Газпрому" в міжнародних судах, домагається арештів активів російського монополіста у Швейцарії, Британії, Нідерландах і Люксембурзі. НАК вже домігся арешту в Британії 51% акцій Nord Stream AG, що належать "Газпрому", а також 50%+1 акції Blue Stream Pipeline Company B.V. у Нідерландах. У Нідерландах заарештовані боргові зобов'язання перед "Газпромом" на загальну суму близько 2,5 млрд доларів.

2 листопада "Нафтогаз" подав до Стокгольмського арбітражу ще один позов до "Газпрому" на 12 млрд доларів, з яких 2 млрд – це недоотримана плата за транзит газу, а 10 млрд - компенсація на випадок відмови "Газпрому" від використання української ГТС.

Тим часом "Газпром" відправив "Нафтогазу" пропозицію щодо укладення нової або продовження чинного договору, термін дії якого закінчується 1 січня 2020 року. Зміст пропозицій поки що не розголошується, проте президент РФ Володимир Путін уже заявляв, що Кремль розраховує на відмову "Нафтогазу" від судових претензій до "Газпрому". У тому числі, від 3 млрд доларів, які Стокгольмський арбітраж зобов'язав російського монополіста виплатити української компанії.

На зустрічі 28 жовтня учасники переговорів щодо транзиту газу з Росії до ЄС через ГТС України не досягли якихось предметних домовленостей.

19 вересня представники "Нафтогазу" і "Газпрому" попередньо домовилися про початок предметних переговорів щодо контракту з транзиту газу з РФ до ЄС через ГТС України. Українська сторона передала росіянам дорожню карту анбандлінгу і проекти договорів про транспортування газу через ГТС України і про взаємодію між операторами суміжних газотранспортних систем. Росіяни вперше допустили можливість співпраці з "Нафтогазом" за європейськими правилами з 1 січня 2020 року.

Раніше керівництво "Газпрому" висловлювало готовність без консультацій продовжити договір, укладений у 2009 році тодішнім прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко.

Детальніше про результати зустрічі, переговорні позиція сторін і перспективи укладення контракту читайте в матеріалі Алли Котляр "Транзитний контракт: Чим договір відрізняється від домовленості" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".