У МВФ не можуть назвати терміни затвердження нової програми з Україною

13 лютого 18:13

Діалог і дискусії з Фондом тривають.

 

Міжнародний валютний фонд (МВФ) відзначає прогрес України у проведенні реформ, але очікує виконання раніше погоджених заходів для затвердження радою директорів Фонду нової програми макрофінансування EFF на $ 5,5 млрд. Про це повідомив представник МВФ Джеррі Райс (Gerry Rice) на брифінгу у Вашингтоні сьогодні, 13 лютого.

"Зараз йде дуже активний діалог. Конструктивні дискусії тривають", – сказав він.

При цьому він не зміг назвати можливу дату розгляду українського питання радою директорів.

Райс зазначив, що п'ятьма основними фокусами нової програми є: посилення верховенства права; боротьба з корупцією; підвищення конкуренції, відкриття ринків і зниження ролі олігархів; посилення гарантій незалежності Нацбанку і стабільна фіскальна політика.

Раніше прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що в квітні цього року Україна може отримати $ 5,5 млрд кредиту від Міжнародного валютного фонду.

Україна і Міжнародний валютний фонд досягли домовленості (Staff Level Agreement) про нову програму співпраці. Про це рішення було оголошено в ході телефонної розмови директора-розпорядника МВФ Крісталіни Георгієвої і президента України Володимира Зеленського.

Проте пізніше представник Фонду Джеррі Райс заявив, що остаточне утвердження програми МВФ для України буде залежати від виконання попередніх умов.

Зокрема, в МВФ чекають рішення судів щодо "Приватбанку". Докладніше про те, як баталії навколо "Приватбанку" впливають на співпрацю з МВФ, читайте в статті Юлії Самаєвої "Час рубати!" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".