Вперше за три роки долар знизився до 25 грн. У Мінфіні незадоволені

31 липня 17:03

В Мінфіні розкритикували політику НБУ зміцнення гривні.

 

Середній ринковий курс гривні по відношенню до долара США на міжбанківському валютному ринку сьогодні, 31 липня, зміцнився до 24,9845 грн/$ 1 з 25,0919 грн/$ 1. Стійкий тренд на зміцнення нциональної валюти обумовлений зростанням вкладень нерезидентів в гривневі ОВДП, заявив заступник голови правління Першого інвестиційного банку Владислав Кравець агентству "Інтерфакс-Україна"

За його словами, найближчим часом цей тренд на зміцнення гривні продовжиться.

"Сезонне зростання надходжень валютної виручки від експорту сільгосппродукції не вийшов за рамки тих показників, які були в минулому або позаминулому році, тому основний драйвер нинішнього зміцнення курсу гривні - це приплив іноземних інвестицій в гривневі ОВДП. Найближчим часом зміцнення курсу гривні продовжиться. Очікуване пом'якшення монетарної політики ФРС і ЄЦБ у відповідь на уповільнення економічного зростання буде стимулювати приплив засобів інвесторів на ринки, що розвиваються, в тому числі в Україну. Якщо НБУ не буде активно абсорбувати в резерви надлишки валюти з ринку, то курс гривні буде найближчим часом прагнути до позначки 24 грн/$ 1", - пояснив банкір.

З початку року курс гривні зміцнився майже на 10%, у тому числі за останню декаду - майже на 4%.

Востаннє гривня була нижче позначки 25 грн/$ 1 12 серпня 2016 року.

Проте міністр фінансів Оксана Маркарова виступила сьогодні з критикою по відношенню до Нацбанку за зміцнення гривні. Про це глава Мінфіну написала у коментарі під постом новопризначеного члена наглядової ради Приватбанку Романа Сульжика у Facebook.

"Мінфін про це говорить вже пару місяців. Але ми на політику НБУ не впливаємо. НБУ проводить повністю незалежну політику. Мінфін налагодив повну координацію з нашого боку. Бюджет публічний, стратегія по боргу публічна, аукціони (з продажу облігацій державної позики, - ред.) публічні. Помісячний розпис надана. Щоденні звіти казначейства також. Вибачте, але ще треба для координації? Купувати валюту для поповнення резервів і таким чином згладжувати коливання - завдання НБУ. Тут ми тільки можемо висловлювати свою позицію, що ми регулярно і робимо", - написала глава Мінфіну, відповівши на критику про те, що міністерство робить недостатньо для стримування зміцнення гривні.

На думку експертів, які проявили активність під постом в соцмережі, це може бути результатом заходу інвестицій: "Це результат ситуативного заходу портфельних інвесторів, який так чи інакше має локальну природу і не є стійким трендом. Рано чи пізно це закінчиться, гривні доведеться повертатися до звичного стану, і тоді ми знову можемо побачити стресові руху гривні", - написав один з коментаторів.

Експерти також вважають, що така політика НБУ може бути небезпечна для аграріїв. "А як аграрії щасливі. Пальне вони купували в лютому-березні. Багато закедитованы у гривні. Скоро піде експорт за контрактами... А гривня сильна як ніколи", - зазначив Дмитро Кислуха.

Нагадаємо, що НБУ на 31 липня 2019 року встановив офіційний курс долара на рівні 25,08 гривень за долар. Підкреслимо, курс долара до гривні впав до рівня трирічних мінімумів.