У Мінфіні пояснили, для чого Україні потрібно випускати єврооблігації

19 грудня 15:09

Новий випуск єврооблігацій буде дорожче без грошей МВФ.

 

Подальший вихід на ринок зовнішніх запозичень полегшить Україні повернення існуючих боргів. Про це заявив міністр фінансів Олександр Данилюк, пише ЕП.

Одним з ключових кроків, вжитих Міністерством фінансів у 2017 році, став випуск єврооблігацій у вересні.

"Чому це (випуск євробондів – ред) важливо? Тому що це є підтвердженням, що Україна за останні три роки зробила багато важливих реформ, ми відновили і стабільність нашої фінансової системи, а також довіру інвесторів", – підкреслив міністр.

Данилюк зазначив, що вихід України на міжнародні ринки запозичень полегшить майбутні виплати за зовнішніми боргами в 2019-2020 роках. Без можливості залучення нових кредитів країна не могла впоратися з борговим навантаженням.

"Ми зробили складну, але правильну для України транзакцію, яка дозволила не тільки залучити ресурс в бюджет, але і знизити ризики майбутніх виплат. Тобто, частину позичених грошей ми використали на те, щоб обміняти їх на облігації, які були б погашені в 2019 -2020 роках", - сказав він.

"Там були великі піки (виплат за зовнішніми боргами – ред.). Це були ризики, і ми ці ризики зняли. Таким чином, ми зменшили вартість запозичень для нас як держави, так і для бізнесу", – зазначив Данилюк.

Міністерство фінансів допускає, що планований випуск єврооблігацій в 2018 році буде дорожче без продовження програми Міжнародного валютного фонду.

"Випустити єврооблігації завжди можна, але питання їх вартості. Коли ми зустрічаємося з інвесторами, то вони нас завжди запитують про виконання програми МВФ", - сказав заступник міністра фінансів Юрій Буца.

При цьому Данилюк зазначив, що інвестори завжди цікавляться виконанням програми МВФ як індикатором виконання реформ в країні.

"Інвестори цікавляться програмою МВФ, тому що це питання розвитку країни. Немає реформ - ні МВФ. Немає реформ - нема України", - зазначив міністр.

Нагадаємо, що відкрита в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом близько 17 млрд доларів спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми та виділення траншів. У 2015 році Україна отримала лише два транші – 5 млрд доларів в березні і 1,7 млрд доларів – в серпні 2015 року. У вересні 2016 року МВФ виділив Україні третій транш – на 1 млрд доларів, у квітні 2017 року Україна отримала ще 1 млрд доларів четвертого траншу.

Міністр фінансів України Олександр Данилюк вважає, що в майбутньому Києву не варто розраховувати на підтримку МВФ. Докладніше про перспективи співпраці України з МВФ читайте інтерв'ю міністра фінансів Олександра Данилюка в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".