У Мінекономрозвитку відзначили, що санкції РФ щодо заборони ввезення нафти в Україну є очікуваними

19 квiтня 02:58

У міністерстві проведуть детаельную оцінку можливих наслідків російських санкцій.

 

Заборона Росії на експорт нафти і нафтопродуктів, оприлюднена буквально напередодні виборів, є черговим сигналом Україні, і ці дії цілком передбачувані і очікувані. Про це йдеться в коментарі Мінекономрозвитку, опублікованому прес-службою відомства.

Це далеко не перші недружні кроки країни-агресора стосовно України, зазначили у відомстві.

Як відомо, 18 квітня 2019 року уряд Російської Федерації ввів нові економічні санкції проти України (введено заборону ввезення з України в Росію таких товарів, як паперова продукція, товари легкої промисловості, металургійна продукція, продукція машинобудування, а також заборонені поставки з Росії в Україну нафти і нафтопродуктів) .

"Наголошуємо, що такі кроки з боку Російської Федерації є очікуваними.

Разом з тим, найближчим часом Міністерством економічного розвитку і торгівлі України спільно з іншими органами державної влади, зокрема, Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, Міністерством фінансів України, Міністерством інфраструктури України, Державною фіскальною службою України та іншими планується провести додаткову оцінку введених Російською Федерацією заходів, а також обговорити додаткові першочергові дії по мінімізації можливих негативних наслідків для економіки України", - йдеться в повідомленні.

У міністерстві зазначили, що останні роки докладаються значні зусилля, спрямовані на поступове заміщення імпорту товарів з Російської Федерації, як за рахунок нарощування обсягів внутрішнього виробництва, так і через переорієнтацію експорту на внутрішній ринок і диверсифікацію шляхів поставок з інших країн, зокрема, ЄС.

Результати такої роботи наочно демонструють показники зовнішньої торгівлі, зазначили у відомстві.

Експорт товарів з України до Росії в 2018 році зменшився на 7,2% або на 282 400 000 дол. США і склав 3,7 млрд. дол. США. Частка Росії в загальному обсязі експорту товарів з України скоротилася до 7,7% порівняно з 9,1% у 2017 році.

Частка Росії в загальному обсязі імпортних надходжень в Україну також поступово зменшується (в 2017 році склала 14,5%, а в 2018 році 14,2%)

При цьому, зовнішньоторговельний оборот товарів та послуг з країнами ЄС за 2018 збільшився на 13,4% і склав 4,93 млрд. дол. США. Частка країн ЄС у товарообігу за підсумками 2018 вже становить 41,1%.

Повідомлялося, що в січні-березні 2019 року транзитні перевезення нафтопродуктів по залізниці через територію України збільшилися на 25%, до 21 900 т, в порівнянні з обсягами того ж періоду 2018 роки (17 600 т). Транзитом через Україну в березні пройшли 1800 т бітумів і 1500 т реактивного палива з Росії в Україну.

Кабінет міністрів продовжив до 31 грудня 2019 року включно дію ембарго на ряд товарів з Російської Федерації і ввізного мита стосовно інших російських товарів, які введені на початку 2016 року у відповідь на торгові заборони та обмеження РФ.