У лютому Україна заощадила вже близько $ 100 млн завдяки реверсу газу

15 лютого 08:25

Ціни в Європі більш низькі в тому числі за рахунок створеного там ефективного ринку газу, на якому монополісти на кшталт "Газпрому" не можуть диктувати свої ціни споживачам.

 

Україна вже заощадила $ 100 млн завдяки збільшенню обсягів імпорту реверсного газу з країн Європи і скорочення закупівель наддорогого російського газу у "Газпрому", повідомив в інтерв'ю ZN.UA голова правління НАК "Нафтогазу України" Андрій Коболєв.

"За рахунок того, що ми зараз купуємо газ на європейських ринках, вдалося заощадити для країни близько $ 100 млн лише в лютому (якщо порівнювати з альтернативою закуповувати весь обсяг у "Газпрому" навіть з урахуванням 100-доларової знижки)" - повідомив Коболєв в інтерв'ю, опублікованому в суботу, 14 лютого.

Читайте також: Україна у 2014 році скоротила імпорт газу на 30,4%, транзит впав на 27,8%

В січні 2015 року Україна, як повідомлялося, імпортувала 2 млрд куб. м газу. З них більша частина - майже 1,1 млрд куб. м - була отримана реверсом з Європи, ще 900 млн куб. м - закуплено у російського "Газпрому".

У лютому Україна планувала збільшити транспортні потужності поставок газу зі Словаччини, а також відновити повноцінний реверс газу з Польщі.

Раніше прем'єр Арсеній Яценюк повідомив, що за півроку після відмови Росії постачати газ в Україну та перекладу на передоплату з 16 червня 2014 року, Україна змогла заощадити майже $ 500 млн, перейшовши на закупівлі реверсного газу з країн Європи.

Інтерв'ю з головою "Нафтогазу" Андрієм Коболєвим читайте в матеріалі "Постачальникам "останньої надії" від гарантованих її одержувачів: де гарантії?" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна".