У країни ЄС вивезено 660 тис. тонн української деревини - ГФС

23 липня 20:44

За фактом незаконного транспортування лісоматеріалів порушено 39 справ на загальну суму 35 мільйонів гривень.

 

В країни ЄС з початку року вивезено майже 660 тис. тонн паливної деревини. У той же час в 2017 році було вивезено 1 млн тонн лісу. Про це повідомили в прес-службі ДФС.

За словами в. о. заступника голови ГФС Віктора Кривицького, за шість перших місяців року за фактом незаконного транспортування лісоматеріалів порушено 39 справ на загальну суму 35 мільйонів гривень. Тоді як у 2017 році порушено 163 справи про порушення митних правил на загальну суму 20 млн гривень. Накладено штрафів на 2,6 млн гривень, також винесено рішень про закриття на суму 9 млн гривень.

"В країни ЄС з початку поточного року вивезено майже 660 тис. тонн паливної деревини. При цьому близько 90% експорту такого товару здійснюється державними підприємствами - лісовими господарствами", - повідомив Кривицький.

Він зазначив, що основним ризиком при вивезенні кругляка є сертифікат про походження, який часто підробляють шляхом внесення в нього недостовірних відомостей. Створення єдиної інформаційної системи з обігу деревини може змінити цю ситуацію.

"Така система дозволить запровадити загальнообов'язкову для всіх постійних лісокористувачів Єдину державну систему електронного обліку деревини і замінить паперову систему сертифікації походження деревини електронною системою їх видачі", - підсумували в ГФС.

Нагадаємо, що Верховна Рада прийняла закон про збереження українських лісів і запобігання незаконного вивезення необроблених лісоматеріалів. При цьому 23 липня президент Петро Порошенко наклав вето на законопроект, повернувши його в сесійну залу з поправками.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман анонсував тотальні перевірки лісових господарств за фактом незаконної вирубки лісу.

Як писало ZN.UA, під час дії мораторію на вирубку лісу, в обхід не тільки національного законодавства, але і регламентів та сертифікацій ЄС, український ліс рубають і вивозять такими темпами, що за чотири роки його експорт у країни ЄС зріс на 75%, перевищивши позначку в мільярд євро в 2017 р. І за оцінками дослідників, 40% цього лісу було вирубано або продано незаконно.

Детальніше про контрабанду лісу читайте у матеріалі Юлії Самаєвої ""Озеленення" Європи" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".