У Конгресі США затвердили санкції проти "Північного потоку-2"

12 грудня 10:36

Санкції включені в оборонний бюджет країни.

 

Палата представників Конгресу США затвердила закон про оборонний бюджет країни. При цьому в бюджет додано положення про санкції проти компаній, які брали участь в будівництві "Північного потоку-2". Рішення було прийнято переважною більшістю голосів, повідомляє ЄП.

У нижній палаті оборонний бюджет підтримало двопартійну більшість - 337 з 435 конгресменів, 48 проголосували проти (в тому числі 41 демократ, 6 республіканців і один незалежний конгресмен). Рішення палати представників затверджує зміни первісним проектом оборонного бюджету, одне з яких - введення санкцій проти компаній, причетних до прокладання трубопроводів "Північний потік-2" і "Турецький потік"

Затверджений документ передбачає, що санкції будуть діяти також у разі, якщо ці трубопровідні проекти змінять назву або будуть замінені іншими.

Санкції накладаються на:

1) судна, які займаються прокладанням труб на глибині 100 футів нижче рівня моря

2) іноземних осіб, які свідомо продавали, здавали в оренду або надавали ці судна для будівництва такого проекту або сприяли оманливим або складеним операцій для надання цих судів для будівництва згаданих газопроводів.

Серед обмежень, накладених даним рішенням:

1) заборона видачі американських віз та анулювання діючих віз для співробітників або співвласників компаній, що потрапили під санкції

2) заморожування майна і активів таких осіб на території США.

Рішення, прийняте Палатою представників, має пройти затвердження в Сенаті; очікується, що це відбудеться вже на початку наступного тижня. Далі його має підписати президент.

Не пізніше 60 днів з дня набрання чинності даного закону держсекретар і Держказначейство спільно подають комітетам конгресу звіт, який визначає організацію та осіб, які підпадають під такі санкції. У компаній, залучених до будівництва трубопроводів "Північний потік-2" і "Турецький потік", буде 30 днів після вступу закону в силу, щоб припинити діяльність, пов'язану з будівництвом трубопроводів, щоб уникнути накладення санкцій.

Незважаючи на те, що дане санкційне рішення стосується тільки кораблів, в Нафтогазі вважають, що воно завдасть серйозного удару по трубопроводах, оскільки Росія сама не має відповідної техніки і змушена користуватися послугами іноземних судновласників.

Читайте також: Запуск "Північного потоку-2" затягується — ЗМІ

Раніше повідомлялося про те, що Конгрес США включив до оборонного бюджету на наступний рік положення про введення санкцій проти газопроводу "Північний потік-2".

Морський газопровід "Північний потік-2" потужністю 55 млрд куб. м на рік повинен пройти від компресорної станції "Слов'янська" в Кінгісепському районі Ленінградської області до балтійського узбережжя Німеччини. Засновником і власником контрольного пакета акцій акціонерного товариства "Північний потік-2" є російський газовий монополіст "Газпром".

Докладніше читайте в матеріалі експертів Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайла Гончара, Оксани Іщук, Віталія Мартинюка та Ігоря Стукаленко "Нормандська перегазовка по-кремлівськи" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".