У Києві демонтували незаконну надбудову на Майдані Незалежності

18 жовтня 22:45

Дозволів на подібну "реконструкцію", як виявилося, ніхто не давав

 

Після резонансної публікації в соцмережах про надбудову на будівлі на Майдані Незалежності на ситуацію звернула увагу і київська влада. Виявилося, що жодних дозвільних документів на будівництво "монстра" на верхній частині будівлі в центральній частині міста ніхто не давав.

Незаконну надбудову вже демонтують. Про це написав на сторінці у Facebook радник мера Києва Максим Бахматов. Довелося залучати не тільки "Київблагоустрій", але і поліцію.

"Жодних дозвільних документів на спорудження на даху цього "страшка" ніхто не видавав: ні місто, ні держава. Посилання на реконструкцію квартири у 2004 році критики не витримує, бо вже після реконструкції - 02.09.2004 - об'єкт ввели в експлуатацію, про що є відповідний акт.
При цьому, геометричних параметрів даху будинку на вул. Софіївській, 1 не змінювали. На подібні зміни, якщо було бажання змінити, потрібно отримувати дозволи.

Демонтаж відбувається щоб не допустити виникнення надзвичайної ситуації, пов'язаної із ризиком для життя та здоров'я людей.

Рішення привести конструкції покрівлі житлового будинку до первісного стану ухвалила постійна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій", - написав Бахматов.

Сусіди власника незаконної надбудови стверджують, що будівництво, нібито, вів адвокат, який планував там розмістити офіс. Іронія полягає в тому, що, не зверни громадськість увагу на спотворюючу обличчя міста споруду, вона стала б рекламою того, що все можна зробити і узаконити - навіть незаконне.

На даний час відповідні організації проводять інвентаризацію об'єктів, де в різний час здійснювалися прибудови, надбудови та інші "покращення" архітектурних споруд міста, які проводилися без дозволів і погоджень з містобудівною радою. Якщо зміни не спотворюють зовнішній вигляд міста, особливо в історичній його частині, їх необхідно або узаконити, або знести, оскільки є й такі, які несуть загрозу оточуючим.

Коментуючи публікацію чиновника, небайдужі громадяни надали безліч фотографій подібних будівель в центрі міста.

Мінрегіон підготував новий проект закону, згідно з яким пропонує встановити вимогу щодо згоди мешканців будинку на проведення реконструкції - не менше 75% власників квартир та іншого нерухомого майна у межах кварталу (мікрорайону). Про це повідомляє прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Це дозволить розпочати процес реновації застарілого житла в Україні на практиці.

Сьогодні в діючому законі 2006 року щодо реконструкції застарілого житла прописана обов'язкова згода 100% мешканців будинку. Тобто відмова навіть одного жителя, який прописаний в квартирі такого будинку, виключає можливість проведення реконструкції. Навіть якщо всі інші мешканці повністю підтримує це рішення.

Крім того, коефіцієнт відшкодування за старе житло становить 1,5. Тобто при переїзді в новий будинок людям повинні дати квартиру на 50% більше. Це стало основною причиною того, що реновація застарілого житла в Україні так і не змогла розпочатися на практиці.