У Кабміні назвали умову отримання макрофінансування ЄС до кінця року

22 жовтня 14:44

Знаходження України у програмі МВФ є однією з умов ЄС.

 

Україна може отримати другий транш макрофінансування від Євросоюзу до кінця поточного року за умови прийняття законодавства про фінансовий моніторинг, а щоб почати користуватися грошовими засобами, країні потрібно буде перебувати у програмі МВФ. Про це заявила міністерка фінансів України Оксана Маркарова на брифінгу.

"У нас залишається ще одна умова - приведення правил фінансового моніторингу у відповідність з IV Європейської директиви. Законопроект розроблено, представлений, зараз відпрацьовується двома парламентськими комітетами. Сподіваюся, найближчим часом ми з Верховною Радою зможемо його прийняти", - сказала Маркарова.

"Щоб почати вибірку коштів, потрібно буде перебувати у програмі МВФ. У нас є відкрита можливість до кінця року цей транш отримати", - сказала вона.

На днях Маркарова домовилася про план дій щодо другого траншу макрофінансування з виконавчим віце-президентом Єврокомісії з питань економіки, єврокомісаром з фінансових справ Валдісом Домбровскісом.

Раніше глава Мінфіну Оксана Маркарова заявляла, що умови співпраці з ЄС припускають: між траншами макрофинансирования не може бути менше трьох місяців. Для отримання нового траншу Україні необхідно прийняти два законопроекти, що стосуються митної реформи.

11 грудня ЄС перерахував перший транш кредиту в рамках четвертої програми макрофинансирования Україні в розмірі 500 млн євро.

Європейська рада в червні 2018 року остаточно затвердив четверту програму макрофинансирования для України в обсязі 1 млрд євро.