У Давосі розпочався Всесвітній економічний форум: онлайн трансляція

22 сiчня 09:30

ВЕФ триватиме до 25 січня.

 

Близько трьох тисяч учасників з бізнесу, урядів, громадянського суспільства, мистецтва, культури і засобів масової інформації зібралися у швейцарському гірському місті Давос для участі в 47-му Всесвітньому економічному форумі, який присвячений деяким з найбільш гострих глобальних проблем. Редакція DT.UA зібрала всі ключові моменти, які обговорять на ВЕФ-2019.

Про що говоритимуть?

Тема зустрічі - "Глобалізація 4.0: формування глобальної архітектури в епоху четвертої промислової революції". Простіше кажучи, учасники обговорять, як зробити так, щоб глобалізація працювала для всіх, а не тільки для небагатьох.

Серед головних тем обговорення більш 350 сесій стануть: вирішення проблеми зміни клімату, виправлення зламаної економічної системи і підготовка до робіт майбутнього.

Розуміння глобалізації 4.0

"Після Другої світової війни міжнародна спільнота об'єдналася, щоб побудувати спільне майбутнє. Тепер вона повинна зробити це знову", - написав професор Клаус Шваб, засновник і виконавчий голова Всесвітнього економічного форуму.

Президент Форуму Борге Бренд і Девід Мілібенд з Міжнародного комітету порятунку стверджують, що глобалізацію 4.0 можна спроектувати так, щоб ніхто не залишився позаду, в той час як виконавчий директор Oxfam International Вінні Бьяніма каже, що вона дійсно може працювати для всіх - якщо вона подолає несправедливість минулого.

Що це означає для економіки?

Які найбільші ризики для світової економіки в 2019 році? Світ спостерігав повільне, стійке глобальне економічне зростання, але реальність, швидше за все, буде нервовою, пише Кеннет Рогофф з Гарварду.

Між тим, глава Центру нової економіки і суспільства Форуму пропонує чотири способи виправити економіку в 2019 році, включаючи активну участь у створенні робочих місць, а Наріман Бехравеш, головний економіст IHS Markit, зробив 10 прогнозів на рік вперед.

У більш косному погляді на світову економіку Аріф Хусейн, економіст з продовольства у Всесвітній продовольчій програмі ООН, стверджує, що доступ до харчування - це більше, ніж просто підрахунок калорій.

Рятуючи нашу планету

З усіх ризиків, що становлять загрозу спільного майбутнього, зміна клімату, можливо, є найбільш нагальним. Оскільки в цьому році в Доповіді про глобальні ризики домінує екологічна загроза, ясно, що світу необхідно діяти зараз, аби запобігти катастрофічним змінам клімату.

На думку засновника ВЕФ, глобалізація 4.0 може допомогти обмежити глобальне потепління до рівня нижче 1,5 ° C, але "для цього потрібен безпрецедентний рівень співпраці та інновацій, в яких беруть участь багато за межами державного сектора".

Захист дикої природи життєво важливий, стверджують Енрік Сала, головний дослідник National Geographic і генеральний директор Dynamic Planet Крістін Речбергер.

"Кисень, яким ми дихаємо, вода, яку ми п'ємо, їжа, яку ми їмо, - всі вони залежать від інших форм життя. Без решти видів на планеті не було б ні процвітання, ні економіки, ні нас", - розповіли вони

Прем'єр-міністр Норвегії Ерна Солберг каже, що океан є ключем до сталого розвитку. Крістіана Паска Палмер, Виконавчий секретар Конвенції про біологічне різноманіття, пояснює, чому здорова економіка і здорова планета йдуть рука об руку.

Технічні питання

Організатори ВЕФ вважають, що абсолютно нова хвиля змін обрушується на нас у вигляді високотехнологічної цифрової революції, з широким спектром дії для всіх нас. Час готуватися.

Наприклад, міста вкладають кошти в інтелектуальні технології, щоб впоратися з швидкою урбанізацією, включаючи використання штучного інтелекту для відстеження злочинності і навіть погоди для забезпечення безпеки людей. Міста, які не можуть стати розумними зараз, швидко залишаться позаду, стверджує Говард Еліас з Dell.

Говорячи про штучний інтелект, він може революціонізувати світ чистої енергії - якщо ми правильно його використовуємо. А як щодо машин, які можуть автоматично визначати, коли їх треба полагодити? Це не за горами, каже Клаус Хелмрич з Seimens.

Що це означає для нашої роботи?

Вплив глобалізації 4.0, нових технологій, зміни клімату та інших сейсмічних зрушень на майбутнє навичок, освіти і зайнятості буде величезним.

Наступні 20 років "обіцяють повномасштабну революцію в наше трудове життя", стверджує генеральний директор Upwork Стефан Касріель, який вважає, що робочі місця стануть більш доступними, більш гнучкими і більш розкутими в епоху роботів.

Що думає найкращий вчитель у світі? Андрія Зафираку, лауреат Глобальної премії вчителів в 2018 році , також виступила на форумі напередодні Давосу в 2019 році.

"Це дуже захоплюючий час... Але він також приносить багато проблем. Нам потрібно, щоб діти були поколінням, вирішальним проблеми, і якщо ми не навчимо їх навичкам вирішення проблем, заснованим на творчих предметах, цього не станеться".

Глобалізація 4.0 - це також можливість переглянути те, як ми визначаємо "нормальність", каже Сюзанна Роджерс, паралімпійська спортсменка і директор Spirit 2012 року.

Про минулорічний форум в Давосі читайте в статті "Давос: в пошуках горизонту" виконавчого директора Міжнародного фонду "Відродження" Олександра Сушка для тижневика "Дзеркало тижня. Україна".