У четвер Рада розгляне законопроект про ринок зеленої електроенергії

25 квiтня 01:15

Закон передбачає запровадження аукціонів з 2020 року.

 

У четвер, 25 квітня, Верховна Рада розглядатиме у другому читанні проект закону про забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії.

Законопроект № 8449-д передбачає поетапне запровадження аукціонів з розподілу квот держпідтримки виробників електроенергії з відновлюваних джерел енергії протягом 2020-2023 років. Для об'єктів альтернативної енергетики, введених в експлуатацію до 1 січня 2020 року, автори законопроекту пропонують зберегти діючу систему підтримки "зеленого тарифу", що діятиме до 2030 року.

"Перевагою нової системи підтримки перед інаявною системою "зелених" тарифів є більш тривалий термін підтримки (20 років з дати введення об'єкта ВДЕ в експлуатацію), гарантований викуп у виробників усього обсягу відпущеної електричної енергії за ціною, що буде визначена за результатами аукціону (аукціонна ціна)", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Автори проекту зазначають, що аналогічні системи підтримки ВДЕ діють у державах ЄС і призвели до зростання ринку "зеленої" енергетики, а також зниження вартості електроенергії з відновлюваних джерел.

У грудні минулого року депутати підтримали законопроокт 8449-д у першому читанні.

Заступник голови парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Ольга Бєлькова вказала на важливість згаданого законопроекту для розвитку "зеленої" енергетики в Україні, а також закликала переможця президентських виборів Володимира Зеленського позначити свою позицію з цього питання.

"У разі, якщо команда новообраного президента Зеленського думає, які саме питання вимагають заяв в частині енергетики... Завтра у ВРУ розглядається законопроект, який істотно впливає на долю "зеленої" енергії. Саме зараз буде доречна заяву про аукціони", - написала політик на своїй сторінці в Facebook ввечері в середу, 24 квітня.

Як повідомлялося, в Давосі в 2019 році відбулося підписання угоди між NBT, Total та ЄБРР за проектом вітрової енергетики "Сиваш". ЄБРР виділить на проекти зеленої енергетики в Україні 250 млн євро. Інвестиції Норвегії складуть 400 мільйонів євро.

Детальніше про майбутнє альтернативных джерел енергетики в Україні читайте у статті Тимура Чмерука "Тренди альтернативної енергетики України: від занепаду до прогресу" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".