У банку "Михайлівський" з 5 млрд грн активів залишилося тільки 138 млн

24 сiчня 11:36

Кредитні портфелі юридичних і фізичних осіб були виведені за декілька днів до введення тимчасової адміністрації.

 

Незалежні оцінювачі оцінили реальну вартість активів банку "Михайлівський" в 138 млн грн. Це у 36 разів менше зазначених "на папері" 5,1 млрд грн, повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів з посиланням на акт формування ліквідаційної маси.

"У тому числі у 3,93 млн грн оцінено кредити фізичних та юридичних осіб, договори відчуження та погашення яких були визнані нікчемними, та які обліковуються на позабалансових рахунках банку. При цьому "на папері" вартість цих активів перевищує 1 895,02 млн грн", - йдеться в повідомленні.

В процесі ліквідації в першу чергу може бути продано власне майно банку: старі комп'ютери, меблі, касове обладнання, банкомати. Ці речі оцінюються 30,5 млн грн. На балансі банку немає жодного приміщення або земельної ділянки комерційного призначення, транспортних засобів - тільки причіп "Сантей 2000".

"Решта активів, передусім кредитні портфелі юридичних та фізичних осіб, у результаті втіленої 19 травня 2016 року (за кілька днів до введення тимчасової адміністрації) схеми, були фактично виведені з банку", - відзначають в прес-службі.

Кредитний портфель юридичних осіб, розмір якого у звітності банку склав 1,48 млрд грн, незалежні оцінювачі оцінили в 59,5 млн грн. Такі цифри пояснюються тим, що майже весь кредитний портфель юросіб становили кредити пов'язаних з власником банку компаній на суму 1,2 млрд грн; напередодні визнання банку неплатоспроможним шляхом фіктивних оборудок були виведені з банку.

На балансі банку залишилися кредитні договори без належного забезпечення. Наприклад, по одному з договорів майже на мільярд гривень забезпеченням виступають землі сільськогосподарського призначення в Макарівському районі Київської області вартістю 50 млн грн. Але продати їх неможливо, так як в Україні діє земельний мораторій.

Якісний кредитний портфель фізичних осіб також виведений на фінансові компанії. Мова йде про понад 110 тисяч кредитних договорів на загальну суму 682,30 млн грн.

За даними фактами ФГВФО подав сім заяв про вчинення кримінальних злочинів.

На день введення тимчасової адміністрації у банку було 35,07 млн гривень готівкових коштів.

Фонд гарантування внесків фізичних осіб

НБУ визнав банк "Михайлівський" неплатоспроможним 23 травня 2016 року і повідомив, що ще 23 грудня 2015 року він присвоїв йому статус проблемного у зв'язку з ризиковою діяльністю. Незважаючи на це, 20 травня 2016 року банк провів операції, за підсумками яких навантаження на Фонд гарантування зросла з 1,6 млрд грн до 2,6 млрд грн.

При цьому власник мережі з продажу побутової техніки та електроніки "Ельдорадо" і ТЦ Gulliver Віктор Поліщук 19 травня продав свою контролюючу 92,501% частку в ТОВ "Екосіпан", якому належить 100% банку "Михайлівський", групі інвесторів-фізичних осіб, жодна з яких не отримав більше 10%.

Раніше глава НБУ Валерія Гонтарева заявила, що власник банку Віктор Поліщук, якого вона назвала "пройдисвітом", і голова правління Ігор Дорошенко сядуть у в'язницю мінімум на 5 років за те, що робили з "Михайлівським".

Фігуранти справи підозрюються у виведення з банку "Михайлівський" 870 млн грн коштів вкладників та доведенні фінустанови до неплатоспроможності. За даними Нацбанку, вчинені керівництвом "Михайлівського" тільки за один день транзакції на суму близько 1 млрд грн призвели до збільшення навантаження на Фонд гарантування вкладів до 2,6 млрд грн. У НБУ вважають угоди незаконними і мають намір через суд домагатися їх скасування.

У листопаді 2016 року прийнятий закон, який дозволить людям, які фактично не є вкладниками банку "Михайлівський", отримати компенсацію від держави.