У Ахметова залишається 60% акцій найбільшої приватної газодобувної компанії "Нафтогазвидобування"

17 квiтня 08:20

Гендиректор ДТЕК розповів, кому належить "Нафтогазвидобування" і поскаржився на непростий для холдингу 2015 рік.

 

ДТЕК належить 60% акцій приватної газодобувної компанії "Нафтогазвидобування", а єдиним бенефіціаром групи ДТЕК є Рінат Ахметов.

Про це в інтерв'ю DT.UA заявив генеральний директор холдингу ДТЕК Максим Тімченко.

Відповідаючи на запитання про те, що Порошенко нібито був не проти повернути свою колишню частку в "Нафтогазвидобуванні", Тімченко підкреслив, що Рінат Ахметов є єдиним бенефіціаром групи ДТЕК, і в момент входження у акціонери цієї компанії він заплатив "навіть більше, ніж ринкову ціну".

Читайте також: Відставка Яценюка є "угодою" між Порошенком, Ахметовим і Коломойським – Лещенко

"Сьогодні при падінні цін газу на 60–70% ця угода не така вже приваблива. Після придбання ця компанія ввійшла в наш холдинг. Ми бачимо її великий потенціал. Фактично управлінські функції здійснює ДТЕК. Це все, що я знаю про цю історію. Природно, я читав різні гіпотези та історії про те, хто був акціонером, хто став акціонером. Але це запитання не до мене, а до тих, хто це пише. Точно знаю, що контрольний пакет акцій у нас", - зазначив Тімченко.

Він повідомив, що ДТЕК належить 60% акцій "Нафтогазвидобування", і згідно стандартів корпоративного управління, вся взаємодія відбувається на рівні наглядової ради, в якій є представники всіх сторін.

"Таким чином ми взаємодіємо з представниками акціонерів. Все, що стосується оперативного управління цією компанією, знаходиться у нас, тут, на 27-му поверсі, і в Полтаві. Фактично ми здійснюємо оперативний і управлінський контроль", - повідомив гендиректор ДТЕК.

"2015 р. був не найкращим для нас. Десять місяців діяльність компанії було заблоковано в рамках кримінальної справи за фактом зникнення бувшого директора видобувної компанії, яка порушена ще, по-моєму, у 2012 р., коли в нас навіть у проектах не було купівлі, хоча весь ринок знав, що це одне з найкращих родовищ із великим потенціалом. Якщо розумно цим потенціалом розпоряджатися, що життя й довело. Зазначена справа перебувала на різних стадіях розслідування. Але коли ми купували акції, то передісторії та якихось погроз не було, була справа про зникнення директора компанії. Але це ніяк не впливало на корпоративні права. Ми проводили DueDiligence-перевірку за всіма стандартами, оскільки це придбання та входження офіційно в наш холдинг", - заявив Тимченко.

Нагадаємо, у вересні минулого року АМКУ почав розслідування монополізму ДТЕК Ахметова в електроенергетиці, в якому його підозрює Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Читайте повне інтерв'ю з Максимом Тімченком у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".