У 2018 році "Газпром" жодного разу не виконав умови контракту на транзит газу – "Укртрансгаз"

01 березня 17:01

Сьогодні тиск на вході в українську ГТС впав до найменшого значення в цьому році – 50,3 кгс/см2.

 

З початку року ПАТ "Газпром" продовжує ігнорувати технічні зобов'язання за контрактом на транзит газу з НАК "Нафтогаз України" щодо дотримання тисків газу в магістральних газопроводах на вхідних точках, що знаходяться на російсько-українському кордоні.

Тиск в транзитних магістральних газопроводах на вході в українську ГТС сьогодні, 1 березня, впав до найменшого значення в цьому році – 50,3 кгс/см2. Хоча транзитним контрактом передбачено дотримання російською стороною тиску газу в магістральних газопроводах на вхідній точці ГВС "Суджа" в діапазоні 60-65 кгс/см2.

За інформацією "Укртрансгазу", в період січня-лютого 2018 року "Газпром" систематично не виконуючи технічні умови, подавав газ до українського кордону при фактичному тиску на рівні 51-59 кгс/см2.

Протягом останніх п'яти років оператор ГТС України неодноразово повідомляв про систематичне порушення з боку "Газпрому" своїх зобов'язань за контрактом на транзит газу територією України, а також регулярно інформував постійно діючу моніторингову групу Європейської Комісії про те, що дії "Газпрому" провокують суттєві ризики щодо забезпечення безперебійного транзиту газу до країн ЄС.

Читайте також: Газпром підтвердив рішення Стокгольмського арбітражу

Раніше радник міністра енергетики та вугільної промисловості Максим Білявський заявив, що "Газпром" продовжує порушувати технічні умови договору про транзит газу через Україну.

Також повідомлялось, що "Нафтогаз" має намір терміново закупити газ в Європі для підтримки транзиту газу і внутрішніх потреб. НАК змушена додатково імпортувати газ через невиконання "Газпромом" зобов'язань за контрактом купівлі-продажу газу.

Детальніше про проблеми газових поставок через Україну читайте в матеріалі Алли Єрьоменко "Зекономили?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".