У 2018 році держбюджет недоотримав понад 8 мільярдів гривень податків - Мінфін

03 сiчня 01:25

У міністерстві пояснюють це впливом кількох чинників.

 

Державний бюджет України за підсумками 2018 року недоотримав 8,1 мільярда гривень від податкових надходжень, у середу, 2 січня, повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України.

Як повідомили у міністерстві, податкові надходження до загального фонду держбюджету за період склали 716,6 млрд грн, що на 8,1 млрд грн нижче запланованого показника. У Мінфіні пояснюють це впливом кількох чинників.

"Кілька ключових факторів, які негативно вплинули на податкові надходження: аванс по рентних платежах (у грудні 2017 року було сплачено 4,8 млрд грн, які були закладені до плану 2018 року), падіння виробництва тютюнових виробів (на 10,1% за результатами 11 місяців 2018 року), а також ціни на нафтопродукти, які опинилися нижче закладених у держбюджеті, відсутність девальвації гривні, менші обсяги імпорту природного газу", - йдеться в повідомленні.

Мінфін також зазначив, що вище прогнозованих виявилися суми відшкодування податку на додану вартість. Також податкові надходження були скориговані на 3,2 млрд гривень, спрямованих до місцевих бюджетів на ремонт доріг у рамках т. зв. "митного експерименту".

Нагадаємо, Рада 23 листопада близько 6:00 прийняла держбюджет на 2019 рік. Дохідна частина бюджету перевищила 1,3 трлн гривень, а видаткова склала 1,4 трлн. Таким чином, дефіцит бюджету наблизився до 90 млрд гривень.

Детальніше про бюджет-2019 читайте у матеріалі Юлії Самаевой "Бюджет "розбудови" дитячих майданчиків" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".