Українські агрокомпанії продовжують продавати продукцію в Росію

14 сiчня 13:35

За п'ять років кількість агрокомпаній України, які торгують з РФ, зменшилася в 10 разів.

 

У минулому році кілька українських агрокомпаній продовжили реалізовувати свої товари в Росію. Хоча в 2013 році з Росією торгували 30 вітчизняних агропідприємств. Про це пише Agravery.com з посиланням на дані YouControl.

Так у 2017 році третина усього українського експорту в РФ формували 20 компаній. Три з них - аграрного спрямування: ТОВ "Кернел-Трейд", ТОВ СП "Нібулон" та ПРАТ "Миронівський хлібопродукт".

Хоча в компаніх "Нібулон" спростували дану інформацію: "ТОВ СП "НІБУЛОН" не мають на території РФ будь-яких рахунків, майна чи підприємств. Компанія не має ніяких торговельних відносин із російськими та іншими компаніями пострадянських країн, починаючи з середини 90-х років. З 2013 року ми також припинили придбання товарів і обладнання, що були виготовлені на території Росії або її підприємствами", - зазначили в прес-службі підприємства.

Однак загальна сума експорту, відправленого в РФ цими компаніями, скоротилася з 1230,5 млн грн у 2013 році до 74,2 млн грн в 2017 році.

Якщо в 2013 році Україна експортувала в Росію найбільше сирів, соєвих бобів, м'яса птиці та великої рогатої худоби, маргарину, помідорів і молока, то в 2017-му в топі були маргарин, крохмал, соняшникова олія, шкурки птиці, жива худоба, рослини і чай.

На перше місце вийшов реекспорт пальмової олії. Він приніс українським компаніям $ 7,9 млн. Як зазначає видання, 80,4% доходу від усіх продажів закордон пальмової олії Україна отримала саме з Росії.

Також з РФ надійшли більше половини виручки від загального експорту живих тварин і близько третини - від продажу шкурки птиці, живих рослин та чаю.

Згідно з повідомленням, Росія купує в Україні переважно продукцію важкої промисловості - металургійної, хімічної та машинобудівної.

Повідомлялося, що валовий збір зерна в 2018 році склав близько 70,1 млн тонн проти 62 мільйона тонн в минулому році.

Детально про здобутки та проблеми сільського господарства читайте в статті Максима Мартинюка "Український АПК не чекає іноземних інвесторів, він сам готовий до експансії на зовнішні ринки" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".