Трамп запровадив нові мита на імпорт сталі і алюмінію

08 березня 23:47

Виключення зробив лише для Канади і Мексики, але не на довго.

 

Президент США Дональд Трамп підписав розпорядження про запровадження нових тарифів на імпорт сталі і алюмінію. Вони будуть стосуватися усіх країн окрім Канади і Мексики, з якими Вашингтон веде переговори про перегляд угоди про Північноамериканську зону вільної торгівлі (NAFTA).

Таким чином, за рішенням Трампа запроваджується 25%-е мито на імпорт сталі і 10%-е на імпорт алюмінію. Вони почнуть стягуватися через 15 днів.

"Країна, яка не захищає свій добробут вдома, не зможе захищати свої інтереси за кордоном", - заявив Трамп у Білому домі.

Він зазначив, що США залишаються відкритими до змін тарифів і навіть готові скасувати їх для окремих держав. Але при цьому будуть враховуватися відносини між країнами, в тому числі військові.

Канада і Мексика отримали 30-денну відстрочку в питанні нових тарифів. Але Трамп зазначив, що сусдіні країни можуть і не зачепити мита на метали, якщо вдасться домовитися про нові умови NAFTA. Якщо ж ні, Трамп пообіцяв вивести США з цієї угоди.

1 березня на зустрічі з представниками найбільших металургійних компаній президент США Дональд Трамп оголосив про введення мита на імпорт сталі і алюмінію. Американський президент хоче оподатковувати іноземну сталь 25% митом, а алюмінію - 10%.

Голова Європейської ради Дональд Туск заявив про те, що у відповідь "захистити європейців від турбулентності торгівлі, в тому числі шляхом пропорційного реагування у відповідності з правилами СОТ".

Раніше Bloomberg назвало ідею Трампа щодо тарифів найгіршою для американської економіки. Найбільш імовірним результатом цього буде зростання цін, скорочення економічного зростання, зменшення робочих місць, посилення податкового тягаря, провокування економічної відплати з боку інших гравців. Крім того, це може дестабілізувати глобальну торговельну систему.