Тіньова економіка України становить 33% від ВВП

22 серпня 17:27

Детінізація української економіки стала можливою завдяки збереженню головних ознак макроекономічної стабільності та позитивних економічних тенденцій в умовах реалізації політики, яка спрямована на розширення внутрішнього попиту.

 

Динаміка детінізації економіки стримується наявністю непідконтрольних українській владі територійРівень тіньової економіки в Україні за І кварталі 2018 року становить 33% від офіційного валового внутрішнього продукту (ВВП), це на 4 відсоткових пункти менше у порівнянні із тим самим періодом 2017 року. Про це йдеться у звіті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

"За розрахунками Мінекономрозвтку в І кварталі 2018 року рівень тіньової економіки склав 33% від офіційного ВВП, що на 4 відсоткових пункти менше порівняно з аналогічним періодом 2017 року", - повідомили у прес-службі Мінекономрозвтку.

Як зазначили в Міністерстві, детінізація української економіки стала можливою завдяки наступним чинникам:

збереженню головних ознак макроекономічної стабільності та позитивних економічних тенденцій в умовах реалізації політики, яка спрямована на розширення внутрішнього попиту. Цьому сприяло, зокрема, підвищення доходів населення, та сприятливих зовнішніх умов; зміцненню інвестиційної складової економічного зростання в умовах продовження процесів реформування економіки, збереження високого рівня ділової активності бізнесу та покращення очікувань.

Разом з тим, динаміка детінізації української економіки стримується проблемами, які негативно впливають на розвиток економіки держави в цілому. Серед таких проблем збереження значних викликів стабільності фінансової системи країни та наявність непідконтрольних владі територій, які утворилися у результаті війни в Донбасі.

Нагадаємо, за розрахунками Міністерства економічного розвитку і торгівлі, у 2017 році рівень тіньової економіки склав 31% від офіційного ВВП, що на 4 відсоткових пунктів менше порівняно з показником 2016 року.