Тепер навіть у разі вимушеного підвищення тарифів на газ не факт, що МВФ відновить транші

17 грудня 11:36

Сьогодні Україна в переліку пріоритетів МВФ не числиться, і після тривалих переговорів з РФ зовсім не факт, що самого лише підвищення газових тарифів, навіть якщо б воно й відбулося, вистачило б для відновлення МВФ-ських траншів.

 

Сьогодні Україна в переліку пріоритетів МВФ не числиться, і після тривалих переговорів з РФ зовсім не факт, що лише підвищення газових тарифів, навіть якщо б воно й відбулося, вистачило б для відновлення МВФ-ських траншів.

Як пише Юрій Сколотяний у статті для ZN.UA, оскільки «московським пряником» українську владу заманили досить «вчасно», вона опинилися біля розбитого корита і в переговорах з Фондом про відновлення його фінансування в рамках підписаної влітку минулого року програми stand-by на $ 16 млрд (за нею було можливе виділення ще близько $ 11 млрд).

«Очевидно, що без газового «козиря» у рукаві (що, як з’ясувалося, став дулею у чужій кишені) офіційний Київ був би значно поступливіший у переговорах з місіонерами з Вашингтона у питанні, на жаль, необхідного підвищення тарифів на газ для населення. Інша річ, що і конформізм з боку Вашингтона на той час уже теж значно знизився», - пише автор.

Так що тепер, якщо не вийде домовитися з Росією про нижчу ціну на газ, навіть вимушене в такому випадку підвищення тарифів зовсім не означає автоматичне поновлення співпраці з МВФ.

Повний текст статті Юрія Сколотяного "На жаль, на жаль, на жаль ..." читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна".