Темпи зростання за відчуттями бізнесу у другій половині 2018 року знизилися — експерт

04 сiчня 11:24

Тенденція до зростання дуже крихка.

 

Аналіз тенденцій, побудованих на основі сезонно очищеного індексу змін обсягів виробництва та індексу очікуваних змін обсягів виробництва, свідчить про уповільнення темпів зростання в другій половині 2018 р. Результати двох останніх замірів ділової думки в 2018-му (в липні та жовтні) при переведенні в сезонно очищений тренд знову демонструють уповільнення. Такі результати щоквартального опитування керівників 300 промислових підприємств "Ділова думка" Інституту економічних досліджень і політичних консультацій.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Оксана Кузяків, виконавчий директор інституту. За її словами, в абсолютних показниках ситуація виглядає краще. Так, у жовтні 2018 р. частка опитаних, які вказали, що обсяги виробництва зросли, становить 31,6%, і 12,8% опитаних зазначили, що обсяги виробництва скоротилися порівняно з попереднім кварталом. Відповідні показники для жовтня 2017-го становлять 29,9 і 20,5%. Якщо порівняти баланс, тобто різницю між позитивними та негативними оцінками, то показник для жовтня 2018 р. (+18,8%) кращий, ніж для жовтня 2017-го (9,4%).

"Аналіз тенденції, побудованої на очікуваннях, також свідчить про уповільнення темпів зростання з тією лише відмінністю, що тренд очікувань має тільки одну поворотну точку. Тенденція до зростання спостерігалася з кінця 2014-го й досягла свого піку в лютому 2018 р., далі - уповільнення. Аналіз абсолютних показників у випадку очікувань, на відміну від оцінки минулих змін, також свідчить про уповільнення зростання. Порівняємо: в жовтні 2017 р. 34,9% опитаних очікували збільшення обсягів виробництва наступного кварталу й 15,1% респондентів планували зменшити випуск, а в жовтні 2018-го ці частки становлять 27,8 і 12,2% відповідно. Балансовий показник (різниця між частками "оптимістів" і "песимістів") для жовтня 2018 р. дорівнює +15,6%, це менше за показник для жовтня 2017-го +19,8%, - зазначає експерт. - Таким чином, ці тенденції, що базуються на короткострокових прогнозах, свідчать про несталість, - тенденція до зростання дуже крихка, якщо так можна сказати про статистичний тренд".

Детальніше про заміри ділової активності і очікувань читайте в статті Оксани Кузяків "Економічні очікування українського бізнесу напередодні виборів" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".