Світовий банк погіршив прогноз зростання ВВП України

09 квiтня 19:34

СБ також прогнозує зростання інфляції в цьому році до 8,9%.

 

Світовий банк прогнозує зниження економіки України у 2020 році на 3,5% ВВП з подальшим зростанням у 3% ВВП в 2021-му, свідчить квітневий огляд СБ.

Відповідно до огляду, СБ також прогнозує зростання інфляції в цьому році до 8,9%, тоді як дефіцит бюджету складе 4,9% ВВП, дефіцит поточного рахунку - 2,7% ВВП.

При цьому рівень держборгу зросте до 59% ВВП, тоді як в 2019-му цей показник становив 51% ВВП.

В той же час реальні доходи населення знизяться на 4%.

Очікується, що серед факторів, які найбільш негативно вплинуть на українську економіку в цьому році, будуть падіння світових цін на експортну продукцію і зниження економічної активності в Польщі та інших країнах ЄС.

Читайте також: Україна в останніх двох банківських кризах втратила, як мінімум, 20% свого ВВП – експерт

Раніше глава МВФ заявила, що економічна криза, яку викликала пандемія коронавірусу COVID-19, стане найбільшою з часів Великої депресії 1929-1930-х років. Найбільше нова криза вдарила по країнам, що розвиваються. До числа цих країн входить і Україна. За розрахунками МВФ, з цих країн вивели близько 100 млрд доларів іноземних інвестицій - це в три рази більше, ніж за аналогічний період під час економічної кризи 2008-2009 років.

За даними JPMorgan Chase, потенційні збитки світової економіки через пандемію COVID-19 може скласти 5,5 трлн доларів за наступні два роки.

Детальніше про те, чим нинішня економічна криза відрізняється від стресу 2008 року читайте в статті "Коронакриза vs глобальна фінансова криза" на сайті ZN.UA.