Світовий банк вважає, що для проведення земельної реформи потрібні правові запобіжники для унеможливлення концентрації земель

10 листопада 13:28

Найважливіші з них пов'язані із доступом до даних і прозорістю цих даних.

 

Що потрібно для того, щоб земельна реформа була проведена правильно? Звичайно основна пересторога - це те, що землю купуватиме лише обмежена кількість людей, і це призведе до великих концентрацій земельних банків. Для того, щоб цього не відбулося, дуже важливо, щоб, крім закону, який власне скасує мораторій на продаж землі, були створені інші нормативно-правові запобіжники, які унеможливили б концентрацію земель.

Про це у інтерв'ю для DT.UA заявила Сату Кахконен – директорка Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови. За її словами, перелік цих запобіжників є, і він дуже довгий. Але найважливіші з них пов'язані із доступом до даних і прозорістю цих даних.

"Відкритий доступ до земельного кадастру та його прозорість, відкриті дані щодо цін, відкриті відомості щодо показників сільськогосподарських підприємств і їхніх власників", - зазначає директорка представництва СБ.

Також, на її думку, ці запобіжні механізми передбачають створення інституту земельного омбудсмена, який забезпечував би захист прав землевласників і протидіяв би рейдерству.

Є багато заходів, які мають бути втілені для того, щоб ця реформа нормально спрацювала, і зараз уряд працює саме над цим, вважають у Світовому банку.

"Крім того, є ще одна вкрай важлива сфера - кредитування під купівлю землі. Банківський сектор готовий до відкриття земельного ринку, для нього це новий і привабливий ринок. Та зрозуміло, що комерційні банки будуть орієнтуватися на роботу із великими та середніми агропромисловими компаніями, а не на дрібних фермерів. Власне дрібні фермері - це найбільш вразлива група позичальників, яким і хоче допомогти Світовий банк, аби вони дійсно змогли скористатися повною мірою тими можливостями, які отримають після відкриття ринку сільськогосподарських земель", - підкреслює Сату Кахконен.

За її словами, Світовий банк обговорював з урядом різні варіанти того, як забезпечити малим фермерам доступ до кредитів, серед іншого обговорювалася схема часткового гарантування кредитів, що зменшить їх кредитний ризик для банків і стимулюватиме їх зацікавленість у кредитуванні і дрібних фермерів також.

Детальніше про проблеми української економіки читайте в статті Юлії Самаєвої "Сату Кахконен: "Держава повинна гарантувати бізнесу невтручання у його роботу"" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".