Світовий банк помітив ознаки стабілізації економіки України

01 квiтня 12:01

Аналітики банку вірять у зростання ВВП в 2016 році, якщо не буде війни в Донбасі і будуть реформи.

 

Світовий банк, як і раніше, прогнозує зростання економіки України (внутрішнього валового продукту, ВВП) в 2016 році, повідомив директор СБ в Україні, Білорусі та Молдові Чімяо Фан.

"Зараз ми бачимо перші ознаки стабілізації, наприкінці минулого року був початок таких ознак. І зараз ми прогнозуємо, що ВВП може зрости на 1% в 2016 році і на 2% - у 2017-му", - сказав він в ході презентації нового економічного огляду і макроекономічного прогнозу для України.

За його словами, цей прогноз буде залежати значною мірою від двох речей: від розвитку ситуації в Донбасі ("зростання буде в разі відсутності ескалації конфлікту"), а також від того, чи будуть продовжені реформи.

Чімяо Фан нагадав, що економіка України в 2015 році скоротилася на 10% (за даними Держстату - на 9,9%) через безпрецедентні шоки, вплив ситуації на сході України, падіння цін на сировинні товари на світових ринках, фіскальний дефіцит та інфляцію.

Державний бюджет України на 2016 року передбачає зростання реального ВВП на 2,0% при номінальному ВВП в 2 262 млрд грн. Проте нещодавно прогноз зростання економіки України в поточному 2016 році був погіршено до 1%, тоді як раніше прогнозувалося як мінімум 2% зростання.

Економіка України скорочується вже кілька років поспіль. За даними Держстату, Україна вступила в рецесію у другій половині 2012 року (в цілому за рік статистичне відомство відзвітувало про зростання на 0,3%). Спад продовжився і в 2013 році, проте Держстат знову повідомив про зростання на 0%. У 2014 році ВВП України впав на 6,8%, у 2015 році – на 9,9%.

Раніше DT.UA писало про те, що на думку експертів, зовнішньоекономічні фактори для України у 2016-му залишаться негативними. DT.UA опитало економістів, запропонувавши їм сформулювати основні очікування щодо економічного майбутнього України у 2016-м. Оптимізму в цих прогнозах мало, і в кожному з них звучить заклик до конструктиву, осмислених дій і системного підходу. Більше читатйте в статті Юлії Самаевой "Рік бабака".