Світовий банк готує гарантію для України на $ 650 млн

16 серпня 09:47

Проте критично важливою залишається необхідність отримати четвертий транш від МВФ.

 

Світовий банк на прохання уряду України зараз здійснює підготовку гарантійної операції на $ 650 млн на підтримку основних реформ для економічного зростання, фіскальної стійкості та поліпшення управління. У банку заявляють, що критичним для уряду є досягнення угоди з Міжнародним валютним фондом щодо четвертого перегляду програми розширеного фінансування EFF, без якої нова гарантійна операція не зможе бути здійснена.

"Після завершення підготовки та затвердження нової операції, Україна отримає гарантію від Міжнародного банку реконструкції та розвитку на суму $ 650 млн, яка допоможе запозичувати близько $ 800 млн на зовнішніх ринках", – йдеться у повідомленні Світового банку.

Згідно з ним, для того, щоб нова операція СБ стала можливою, необхідно підтвердження завершення всіх дій щодо розпочатих реформ і сприятлива макроекономічна ситуація. У цьому контексті критичним банк називає набуття чинності законів "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення функціонування фінансового сектору в Україні" (№8331д) та "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо відновлення кредитування" (№6027д), які були прийняті Верховною Радою в липні 2018р.

"Світовий банк закликає уряд України завершити всі необхідні дії з розпочатим реформам і досягти угоди з МВФ щодо четвертого перегляду програми кредитування", – наголошується в релізі.

Як повідомлялося, місія МВФ щодо четвертого перегляду програми EFF прибуде в Україну 6 вересня. Український уряд та Нацбанк розраховує, що за підсумками її роботи буде прийняте рішення про виділення країні 5-го траншу кредиту EFF на суму близько $ 1,9 млрд.