Світові фондові ринки обвалилися через послаблення економіки Китаю

22 серпня 02:35

Зростаюча економіка КНР була двигуном підйому в більшості країн світу за останні десять років.

 

У п'ятницю, 21 серпня на світових фондових ринках відбувся масовий розпродаж акцій через уповільнення темпів зростання економіки Китаю, зростаючу політичну нестабільність у Греції, і невпевненість з приводу планів США щодо підвищення міжнародних процентних ставок.

Провідні індекси в Сполучених Штатах впали спочатку на 2%, а у другій половині дня торгів на Нью-Йоркській біржі – і ще нижче. В Європі зафіксовано падіння на 3%, також постраждали і ключові індекси в Азії.

Зростаюча економіка КНР була двигуном підйому в більшості країн світу за останні десять років, її різка експансія забезпечила ринок для продуктів енергетики, послуг та інших товарів. Однак інформація про те, що потужний індустріальний сектор Китаю знаходиться в занепаді замість підйому, стала останньою краплею в череді поганих новин для інвесторів, які і так були вже стурбовані через раптову девальвацію юаня.

Крім цього, інвесторів непокоїть політична нестабільність в Греції, де правляча партія закликала до позачергових виборів у наступному місяці.

Згідно з новим дослідженням одного з найбільших американських банків Wells Fargo, єврозона і Японія можуть понести найбільші втрати в результаті економічних проблем країн, що розвиваються. Експерти попереджають, що підйом економіки нових ринків за останні двадцять років зробив ці країни досить великим і значущим сегментом світових економічних процесів.

Читайте також: Китай провів наймасштабнішу за 20 років девальвацію юаня

У Китаї економічне зростання знизилось вперше за останні шість років: у першому кварталі 2015 року зростання ВВП Піднебесної склало 7,0%, в той час як за аналогічний період 2014 року даний показник становив 7,3%. За словами експертів, якщо детально проаналізувати всі економічні фактори, то зростання ВВП Китаю в першому кварталі поточного року може навіть скласти менше 7%.

Фахівець по новим ринкам Morgan Stanley Investment Management Шарму Рушір акцентує увагу на нинішньому спаді економіки Китаю, відзначаючи, що наступна глобальна рецесія може початися саме в КНР. На його думку, стійкий спад у Китаї, ймовірно, в найближчі кілька років, знизить зростання світової економіки на рівень нижче 2%, тобто фактично призведе до глобальної рецесії. Це може бути першим глобальним спадом за останні 50 років.